De Zwijger tipt… IDFA

Drie documentaires die je niet wil missen tijdens het tweede IDFA weekend in Pakhuis de Zwijger.
Reageer

Dit jaar is Pakhuis de Zwijger voor het eerst één van de locaties van IDFA. Twee weekenden lang zullen er creatieve documentaires van hoge kwaliteit worden vertoont in Pakhuis de Zwijger. In het weekend van vrijdag 29 november tot en met zondag 1 december worden er 10 documentaires uitgezonden. Wij lichten drie documentaires uit die je niet wil missen.

Vrijdag 29 november – Push
In deze documentaire bezoekt Leilanni Farha grote steden in Groot-Brittanië, Spanje, Chili en Zuid-Korea, hier ziet ze hoe verschillende plekken kampen met hetzelfde probleem: huizen worden opgekocht en verhuurd voor drie keer zo veel als voorheen waardoor de oorspronkelijke bewoners geleidelijk worden verdreven. In veel van deze grote steden is gentrificatie een fataal probleem. Stadbewoners strijden voor betere regelgeving om de ‘vastgoedmaffia’ terug te dringen. Filmmaker Fredrik Gertten volgt Leilani in haar onderzoek naar de mistige wereld van durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers. Zijn het alleen de nieuwe rijke bewoners die de prijzen opdrijven of is er meer aan de hand? Bestel je kaartjes hier en krijg antwoord op deze vraag en meer!

Zaterdag 30 november – King of the Cruise
De opvallende Ronald Bush Reisinger is een van de gasten op een luxe cruiseschip. Hij is een Schotse baron en ook nog koning van een stukje land in Afrika. De camera volgt hem tijdens zijn vakantie aan boord waar hij de meest fantastische verhalen aan zijn medepassagiers verteld. Maar is het bestaan van de schatrijke Ronald Bush Reisinger echt zo fantastisch als hij vertelt aan zijn medepassagiers? Het wordt steeds duidelijker dat achter deze facade van decadentie een grote leegte schuil gaat. In een interview in zijn hut geeft baron Ronnie steeds meer prijs van de eenzame kant van zijn bestaan.

Zondag 1 december – Battle & After Your Revolte, Your Vote
Twee documentaires worden na elkaar vertoond. ‘Battle’ is opgenomen tijdens de verkiezingstijd en iedereen is benieuwd wie de winnaar wordt; de rechtse Jair Bolsonaro of Fernando Haddad van de arbeiderspartij. Terwijl de documentairemakers een straatinterview houden met journalist Marilia Melhado worden ze ruw onderbroken door Bolsonaro-supporters. Marilia deelt haar zorgen over politieke polarisatie. Luisteren we nog wel naar elkaar? Dat is wat Melhado wil zeggen voordat ze onderbroken werden. Er volgt een verhit debat.

Na afloop van ‘Battle’ wordt After Your Revolte, Your Vote’ vertoont. Na de volksopstand van oktober 2014 bereidt Burkina Faso zich voor op historische verkiezingen. Voor het eerst zal het land via de stembus zijn eigen regering kiezen. In deze documentaire worden een aantal jongeren gevolgd van de beweging ‘De Burgerbezem’. Deze beweging was de voornaamste kracht achter de revolte die leidde tot het aftreden en de vlucht van voormalig president Blaise Compaoré. Als onderdeel van een aanstekelijke campagne trekken ze met hun boodschap door de straten van Ouagadougou; soms met grote strijdkreten over vrijheid en het vaderland, soms met geestige hiphopteksten en natuurlijk met veel muziek. Op deze manier proberen ze hun landgenoten naar de stembus te krijgen, voor welke partij dan ook.