De Zwijger tipt…

Van foto-exposities in New Metropolis en foto-essay Urban Millennium Project tot Nieuw Rechts in Nederland
Reageer

Maandag 30 april t/m vrijdag 4 mei – Exposities in New Metropolis

Op donderdag 19 april 2018 opende Pakhuis de Zwijger haar pop-up dependance New Metropolis in Amsterdam Nieuw-West. New Metropolis organiseert programma’s en exposities, biedt een co-working space aan en onderzoekt samen met de bewoners wat er speelt in Nieuw-West. Vanaf nu kan je drie exposities komen bewonderen; ‘Vrouwen van Nieuw-West’, ‘West Beat’ en ‘Mundus is meer diversiteit’. Het gaat hier om de samenwerking met mensen en organisaties uit het stadsdeel zelf.

Yvonne Brandwijk (fotograaf) werd geïnspireerd door haar eigen stad en maakte een serie over vrouwen in Nieuw-West, ze zei: “Ik word blij van de openheid van de bewoners, de diversiteit, de ruimte en het grootstedelijke. Zelfs van buiten de stad komen mensen naar Nieuw-West voor het beste eten en de sfeer. Ook ik zal hier vaker te vinden te zijn.” Naast haar serie hangt de fotoserie ‘Mundus is meer diversiteit’; leerlingen van Het Mundus College werkten mee aan het 180 Amsterdammers project, dit project laat de mix van culturen zien. Kom naar de exposities in New Metropolis, bekijk het geweldige werk en bewonder de schoonheid van Amsterdam Nieuw-West op onze nieuwe en supertoffe locatie.

 

Dinsdag 1 mei – Bas Losekoot

Hoe houdt de mens zich staande in de steeds groter groeiende steden? Vinden we als groepsdieren de basis van ons geluk in de grote steden of zijn we er juist eenzamer? Dat onderzocht fotograaf Bas Losekoot de afgelopen zeven jaar met zijn fotoproject ‘Urban Millennium Project’. Hierin heeft hij de gevolgen van toenemende urbanisatie en bevolkingsdichtheid op menselijk gedrag vastgelegd. Zijn beelden laten op een intieme wijze privé situaties in het publieke domein zien. Ondanks zijn fascinatie voor wereldsteden heeft de fotograaf het in Amsterdam prima naar z’n zin. “Ook al is Amsterdam niet te groot en redelijk dorps, toch heeft het internationale allure. En het is klein genoeg om contact te maken met mensen op straat.”

Hoe is hij te werk gegaan? En wat leerde het project hem over het samenleven in steden? “Na het bezoeken van die negen steden ben ik er nog niet over uit. Helpt het leven in de stad ons bij het aangaan van sociale contacten of worden we juist eenzamer?” Kom op dinsdag 1 mei naar de foto-essay over de invloed van urbanisatie op menselijk gedrag in megasteden van Bas Losekoot.

 

Woensdag 2 mei – Radicaal Rechtse Voorhoede

Het rechtse geluid groeit in Europa. Hoe radicaal is het Nieuwe Rechts? Na het succes van de Amerikaanse ­Alt-Right-beweging is er ook een Nederlandse variant. Nikki Sterkenburg bracht radicaal rechts in Nederland, Erkenbrand en Identitair Verzet, in kaart. Ze schreef een artikel voor Elsevier waarin ze verslag deed over de conferentie van Erkenbrand. Erkenbrand is een organisatie die zichzelf ziet als een Nederlandse Alt-Right-beweging en die een ontmoetingsplaats wil creëren voor mensen met nationalistische en radicaal-rechtse ideeën. ‘Alt-Right is een afkorting van het Engelse Alternative Right: een paraplubegrip voor groepjes en individuen die een alternatief rechts geluid vertegenwoordigen. De meesten zijn hoogopgeleid en netjes gekleed. Grote verschillen in mate van radicalisme of extremisme zijn er wel.’

Wat zijn de plannen van Nieuw Rechts? Hoe kunnen we de populariteit van Nieuw Rechts begrijpen? En wat is hun invloed op de maatschappij? Kom op woensdag 2 mei naar de Tegenlicht Meet Up – Radicaal Rechtse Voorhoede, waarin we de opkomst van de rechtse intellectuele avantgarde onderzoeken.