De Zwijger tipt…

Een drietal programma’s voor volgende week: Ober, de komkommersalade alstublieft, Fotokroniek: Julia Gunther en Ongelijkheid in het onderwijs.
Reageer

Dinsdag 10 december – Ober, de kromkommersalade alstublieft
Consumenten vinden duurzaamheid steeds belangrijker, ook wanneer zij buiten de deur eten. En dat is maar goed ook, want zo duurzaam is de restaurantindustrie niet. Één derde van ons voedsel wereldwijd wordt verspild en de food service industry is voor 12% hiervan verantwoordelijk. Ook valt er nog veel te winnen op inkoop en de verhouding van producten op het bord. Hoe kunnen horecaprofessionals hier slim op inspelen zonder af te doen aan de tevredenheid van de gast en commerciële doelen? We gaan in gesprek met wetenschappers, experts, ondernemers en professionals over hoe we restaurateurs de tools kunnen geven om duurzamer te opereren.

Dinsdag 10 december – Fotokroniek: Julia Gunther
This evening will be in English
Voor veel vrouwen in Afrika weerspiegelt de manier waarop zij worden afgebeeld al lang niet meer hun identiteit. Hun waarheid, de manier waarop zij zichzelf zien en hoe zij gezien willen worden, is niet opgenomen in de beeldtaal die hen definieert. Het is deze ontkoppeling en dit gebrek aan positieve representatie die fotograaf Julia Gunther sinds 2012 met haar werk probeert aan te pakken. Julia Gunther heeft vrouwelijke activisten en hun persoonlijke strijd om veranderingen in de gemeenschappen waarin zij leven aan te moedigen vastgelegd. Wat begon als een losse collectie van verschillende verhalen, is uitgegroeid tot één werk genaamd ‘Proud Women of Africa’ dat in tijdschriften over de hele wereld is gepubliceerd. Tijdens deze avond gaan we met haar in gesprek over haar motivatie, gedrevenheid, inspiratie, ongehoorde stemmen en representatie.

Vrijdag 13 december – Ongelijkheid in Onderwijs
De Amsterdamse gemeente heeft 9,2 miljoen euro toegezegd om kansenongelijkheid aan te pakken in het onderwijs, niet onterecht gezien het feit dat Nederland binnen Europa relatief slecht scoort op kansengelijkheid in het onderwijs. Tijdens de avond worden de institutionele structuren uitgelegd die ongelijkheid in stand houden. Daarnaast wordt er gekeken naar de nalatigheid van politiek en beleid om concrete en meetbare doelen tot stand te brengen. Ten slotte, delen ervaringsdeskundigen verhalen over de impact van racisme en achterstelling in het Nederlandse onderwijs en presenteert een nieuw burgerinitiatief zich met een call to action van onderop.