De Zwijger tipt…

Over voedselvoorzieningen, duurzaam wonen en vervuilde rivieren door de fashionindustry
Reageer

Maandag 23 april – Van streek naar supermarkt

Waar halen we ons voedsel vandaan? En hoe blijven we de stad in de toekomst voeden? We weten allemaal dat onze steden blijven groeien en dat we daardoor meer voedsel nodig hebben. Dit terwijl onze supermarkten overvol zijn. Daarom is er snel een nieuw voedselsysteem nodig. Zoals Joris Lohman zei: “Als we hier goed doorkrijgen hoe we stad en land op elkaar kunnen afstemmen, verzamelen we cruciale kennis om grote stedelijke gebieden te kunnen voeden. Kennis die ook nuttig kan zijn voor de groeiende metropolen elders in de wereld. De ingrediënten zijn er. Nu is het aan de politiek om de voedseltransitie volledig te omarmen, en te bouwen aan het voedselsysteem van de toekomst.”

Welke perspectieven zijn er op een duurzaam voedselsysteem? Hoe kunnen we elkaar aansporen om tot actie over te gaan? Misschien helpt het filmpje onder aan de pagina hierbij! Welke rol kan de regio spelen als het gaat om onze voedselvoorziening? Kom naar Van streek naar supermarkt op maandag 23 april en praat mee over de toekomst van voedselvoorzieningen.

 

Dinsdag 24 april – Duurzaam wonen

Amsterdam; een stad zonder aardgas. Stel je eens voor dat we in 2050 van het gas af zijn… Hoeveel woningen zouden er per dag van gas af moeten stappen om in 2050 gasvrij te zijn? De weg naar verduurzaming kent vele hobbels: wetgeving, bewonerswensen en financiën maken grootschalige projecten lastig en kostbaar. Hoe gaan we hiermee om als sociale huurders, maar ook als coöperaties? Een complex onderwerp. Want wie moet de taak op zich nemen?

Begin april in Trouw: ‘Om aardgasvrij te worden is een beetje dwang wel nodig’. Zoals milieuclubs in het artikel zeiden: “Woonwijken moet in één klap van het aardgas af. Wie blijft weigeren moet zelf maar wat verzinnen.” Hieruit blijkt dat het een lastig onderwerp én een lastig proces is. Hoe nemen we afscheid van ons gas? En wie moet de taak op zich nemen? Praat en denk mee op dinsdag 24 april over duurzaam wonen en hoe we de sociale woningmarkt kunnen verduurzamen.

 

Woensdag 25 april – RiverBlue

Aankomende week vindt de Fashion Revolution Week plaats! Tijd om een kijkje te nemen in de huidige fashionindustry. Drie jaar geleden keken we massaal naar ‘De slag om de klerewereld’, een televisie serie over onveilige fabrieken en bizarre werkomstandigheden die al jaren de textielindustrie kenmerken. Roland Duong en Teun van de Keuken onderzochten hoe het er in de textielindustrie nu werkelijk aan toe gaat. Na de Rana Plaza ramp in Bangladesh vijf jaar geleden, beloofden grote kledingmerken en -ketens verbetering. Die verbetering bleek ver te zoeken…

In een vierluik fashion-filmvertoningen gaan we in gesprek over de huidige situatie van de kledingindustrie. RiverBlue is een film over één van ’s werelds meest vervuilende industrieën; mode. We zien de letterlijke vervuiling – het dumpen van chemicaliën in rivieren. Het maakproces van een jeans/denim bevat veel kleurstoffen, die gestort worden in stromende rivieren en het water vervuilen. Zo ontstaan blauwe-rode lokale rivieren. Welke chemicaliën worden gebruikt in jeans? En hoe schoon is jouw kledingstuk? Kom naar de filmvertoning en praat mee op woensdag 25 april bij RiverBlue.

 

Van streek naar supermarkt – hoe kunnen we elkaar aansporen om tot actie over te gaan?