De Zwijger tipt…

Een drietal programma's waarin de Millennial een hoofdrol speelt.
Reageer

Woensdag 10 juli – Generation screwed

Iedereen geboren tussen 1985 en 2000 behoort tot de millennials. Een generatie waar veel om te doen lijkt. Het zijn de jongvolwassenen en dertigers van deze tijd die veel festivals bezoeken, niet zonder hun smartphone kunnen, zichzelf geweldig vinden en bovenal idealistisch zouden zijn. Vooral door oudere generaties lijkt het alsof deze millennials opgroeien in een rooskleurige, voor hen grenzeloze wereld. Maar kloppen deze veronderstellingen wel? Generatie Y lijkt aan de andere kant ook meer dan andere generaties te maken te krijgen met torenhoge huurprijzen, studieschulden, slecht betaalde en zelfs onbetaalde stages die soms enkel leiden tot flexbanen. Ze hebben oneindig veel keuzemogelijkheden die vaak leiden tot versterkte gevoelens van stress. Het is dé generatie waarbij een groeiend aantal burnouts waar te nemen is en waarvan meer dan de helft zegt niet blij te zijn met zijn of haar leven op dit moment. Hoe zit het precies met deze tegenstrijdigheden? Waar ligt de waarheid en hoe kijken millennials zelf naar hun generatie?

Kom woensdag 10 juli naar Pakhuis de Zwijger om mee te praten en na dit programma, opgezet door een viertal (onbetaalde) stagiaires, te concluderen of we kunnen spreken van een ‘Generation Screwed’.

Woensdag 10 juli – The making of Schoonschip

10 jaar geleden was de duurzame, drijvende woonwijk ‘Schoonschip’ enkel nog een droom van een groep milieubewuste, jonge Amsterdammers (zowaar allemaal millennials). Maar eindelijk is het zover, hun droom is werkelijkheid geworden en 30 woonarken werden dit voorjaar naar hun plek in Buiksloterham gesleept. Het doel was om een ‘circulaire’ stadswijk te maken te midden van een rauwe polder in Amsterdam-Noord. De inmiddels hechte groep toekomstige bewoners komen straks te wonen in 46 woningen, verdeeld over de verschillende woonarken die met elkaar verbonden worden door steigers. Elk huishouden is zelfvoorzienend in haar eigen energiebehoefte. Doormiddel van zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en waterbesparende douches en toiletten lijkt het erop dat Schoonschip de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa wordt. Hoe heeft een woningbouwproject als deze vanuit een burgerinitiatief zo succesvol van de grond weten te komen? En hoe kunnen we in de toekomst meer van deze ideeën tot stand laten komen? Op woensdag 10 juli blikken we samen met mede-initiator Marjan de Blok, duurzaam ondernemer Pauline Westendorp en architect Marjolein Smeele terug op de ontstaansgeschiedenis van de nieuwe wijk Schoonschip.

Donderdag 11 juli – De Podcastshow

Deze week een derde programma waarin de millennial een hoofdrol lijkt te spelen: De Podcastshow. Maandelijks luisteren zo’n 18% van de Nederlanders naar podcasts. Een groot gedeelte van deze luisteraars bestaat uit hoogopgeleide jongeren en young professionals. Zij gebruiken dit medium veel om online naar achtergrondverhalen, interviews, en andere cultuur gerelateerde uitzendingen te luisteren. In tegenstelling tot de radioluisteraar, bepaalt de podcastluisteraar graag zelf waar en wanneer hij naar luistert. Deze nieuwe vorm van audiocultuur lijkt alleen maar populairder te worden en de radio in de toekomst misschien wel helemaal te vervangen. Zien we dit niet ook gebeuren bij Youtube en de televisie?

Op donderdag 11 juli organiseren we een live podcastopname met publiek waarbij we de groeiende populariteit van het medium bespreken en natuurlijk de vraag stellen wat het geheim is achter een goede podcast.