De Zwijger tipt…

Laat je inspireren door de persoon van wie je dat het minst verwacht: een dakloze. Luister naar futuristische oplossingen voor een overstroomd Nederland en test je zelfbeheersing tijdens een gepassioneerde uitwisseling over tongstrelende pareltjes van de multiculturele eetcultuur.
Reageer

Maandag 24 juni – Plan B

Hoe zou het leven eruit kunnen zien in een overstroomd Nederland? Boomvilla’s, vliegende auto’s en drijvende voetbalstadions. Het lijkt ver weg – onmogelijk – maar de zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Klimaatonderzoekers worden steevast verrast wanneer er weer een eiland voor hun ogen verdwijnt. Deze avond zal besproken worden waar we in Nederland liever over zwijgen: hoe te leven in een overstroomd Nederland? Kan je een stad bouwen op het water? En hoe kunnen we creativiteit inzetten bij het nadenken over toekomstoplossingen? Kortom: is er een Plan B?

Nederland weet als geen ander oplossingen te vinden voor water. We spreken met de visionair van ’s werelds eerste drijvende boerderij, met de pionier op het gebied van ‘aqua architecture’ en we komen alles te weten over zilte landbouw, de toekomst van vervoer op water én over het speculatieve onderzoeksproject SUBMERGED. Dat alles onder het genot van wat future food van Chefkok Sander Uitdehaag.

Woensdag 26 juni – Amsterdam Eet Door

Een avond waarop er met een keur aan gasten gepraat wordt over hun grootste hobby: lekker eten in Amsterdam. Liefde voor de stad gaat door de maag en sinds het ontstaan van Amsterdam zijn er ruim 180 nationaliteiten neergestreken in de stad. Allemaal namen ze hun culinaire tradities en voorkeuren mee. Welke invloed heeft de komst van mensen vanuit de hele wereld naar Amsterdam (gehad) op de eetcultuur in Nederland? Bij de HEMA verruil je de hotdog voor de bara en patatje-roti is een regelrechte hit. Eten we over vijftig jaar nog wel boerenkool met worst of erwtensoep in Nederland?

Praat en watertand hierover mee met wetenschappelijk onderzoekster én fervent foodblogger Antonia Mazel, Snackspert Eke Bosman en oprichter van zuiderMRKT en World of Food: Sarriel Taus. Luister naar de guilty food pleasures van de Volkskrant columniste Ibtihal Jadib en de man die laat zien dat het wel kan: food lover, whiskey drinker én wereldkampioen boksen met 25 marathons op zak jawel Radmilo Soda.

Donderdag 27 juni – Van de straat

Laat je inspireren door hen van wie je dat het minst verwacht: dak- en thuislozen van Amsterdam. Bijzondere gasten delen hun persoonlijke verhalen en gaan in gesprek met politici, omdenkers en hulpverleners over dat wat zij nodig hebben om van de straat te komen en te blijven. Treed samen met dappere mannen en vrouwen in gesprek over wat het betekent: een bed van jouw alleen en een plek onder de zon.

Vorige week sloeg het Leger des Heils een noodkreet uit: vanaf heden geldt er een opnamestop voor de groeiende groep daklozen en kwetsbare mensen in de welvaartsstad Amsterdam. We gaan het gesprek aan over wie er verantwoordelijk is. En wat het land, de stad en jij kan doen om deze steeds groter wordende groep te ondersteunen en stimuleren naar een veilige en stabiele thuissituatie. Warme sprekers met volle harten en kritische gedachten delen hun ideeën, waaronder lector Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening, Lia van Doorn, Politiek filosoof Bart van Leeuwen, GroenLinks raadslid Dorrit de Jong en Tweede Kamerlid voor de SP Jasper van Dijk.