De Zwijger tipt…

Over het nieuwe Bajes Kwartier, een feestje met Stromboli en weinig kleur in ons medialandschap
Reageer

Dinsdag 17 april – Media van kleur

Jongeren met een migratieachtergrond blijken zich nog steeds niet te herkennen in de media. Zou er te weinig kennis zijn over en te weinig contact met andere culturen en religies? Stereotyperingen, eenzijdige berichtgeving, witte redacties en gebrek aan representatie, voor mensen van kleur lijkt het Nederlandse medialandschap soms hopeloos wit. Werken er wel voldoende mensen met een migratieachtergrond bij de redacties? We horen zoveel over een diversiteitsbeleid, maar we zien dat amper terug in reguliere media.

Mede door bovenstaande redenen zijn er al vele tegengeluiden ontstaan. Er zijn steeds meer nieuwe en autonome mediaplatforms vanuit groepen met diverse achtergronden. Zoals bijvoorbeeld Mariam El Maslouhi, oprichter van Dipsaus podcast en moderator van Media van kleur. Zij maakte het volgende filmpje. Kom op dinsdag 17 april naar Pakhuis de Zwijger en praat mee met onder andere Mounir Samuel, Beylula Yosef en Bel Parnell-Berry. Welke strategie zouden we kunnen inzetten voor meer representatie?

Vrijdag 20 april – Stromboli met Saskia Noort

Na diverse succesvolle thrillers komt Saskia Noort met een roman; Stromboli. Wist je dat Stromboli een idyllische Italiaans klein vulkaaneiland in de Tyrreense Zee is? Bijna alle bewoners wonen aan de veilige noordoostkant van het eiland, want de vulkaan is tot op de dag van vandaag niet slapend. Sara (hoofdpersoon van het boek Stromboli), een succesvol schrijfster, gaat na haar gestrande huwelijk op retraite in Stromboli. Ze geeft zich over aan rollenspellen en oefeningen van een wereldvermaarde goeroe. Dit moest een geweldige nieuwe start worden, maar ze wordt geconfronteerd met haar verleden en regionen die ze het liefst verborgen had gehouden.

De presentatie van Stromboli belooft echt een feestje te worden. Geheel in sfeer met yoga-healingsessies en een sapje in de detoxbar! Ook kunnen we dansen tijdens de set van Joost van Bellen. Kom naar Stromboli The Party op vrijdag 20 april en waan je in het leven van deze roman! Toegangsprijs is inclusief een limited edition van het boek ‘Stromboli’.

Zaterdag 21 april – We Connect the City

De welbekende Bijlmerbajes, die de officiële naam Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel draagt, was een gevangenis en huis van bewaring. Toen op 1 juni 2016 de Bijlmerbajes haar deuren sloot, bood dit complex tal van mogelijkheden voor een nieuwe toekomst voor deze omgeving. Direct na het sluiten namen diverse initiatieven deze plek over. Van een theatertour en restaurant tot een asielzoekerscentrum en studentenwoningen in de cellen. Een bizarre en bijzondere beleving en ervaring om je in deze omgeving te begeven.

Op zaterdag 21 april krijgen we de unieke kans om in de oude gymzaal voor gedetineerden te praten over de toekomst van het Bajes Kwartier. We gaan in gesprek met o.a. stedenbouwkundigen, communitymanagers en initiatiefnemers over hoe we het Bajes Kwartier volledig onderdeel kunnen laten worden van Amsterdam.