De Zwijger tipt…

Over wat te doen met erfgoed, de wondere wereld van illustraties en "Theater van de onderdrukten" in Nieuw-West
Reageer

Dinsdag 23 april – Waar begin je aan?! #4: Je eigen erfgoed

In de vierde aflevering van de programmareeks Waar begin je aan?! gaan we aan de slag met erfgoed. Wat moet je ermee doen en wat zijn de voor- en nadelen voor een opdrachtgever? Deze avond geven erfgoedontwikkelaars hier een beter zicht op.

Architecten en erfgoedbeheerders delen hun ervaringen en geven interessante voorbeelden van wat er mogelijk is met erfgoed. Ze vertellen hoe hun eigen plannen tot stand komen, waar zij vervolgens tegen aanlopen en hoe ze de balans vinden tussen behoud en vernieuwing .

Een andere belangrijke vraag die aan bod gaat komen is wat het betekent als bijvoorbeeld niet-professionals worden betrokken bij de waardering van erfgoed. Wat houdt het in als je als burger zelf erfgoed aandraagt en hoe spelt de Omgevingswet hier een rol in? Dompel je onder in de wereld van erfgoed.

Dinsdag 23 april – It’s all Graphic #5: About illustration

Op de avond van About illustration wordt de lancering van de website 1000illustraties.org gevierd. De website biedt een platform voor het behoud van illustraties uit het verleden. Om te voorkomen dat het werk van illustratoren verloren gaat als geen archief er meer plek voor heeft, wordt in de beeldbank een selectie van het werk opgeslagen samen met een korte biografie. Zo blijven de illustraties toch voortbestaan.

Tijdens het programma maken we een reis door de zeer diverse wereld van illustratie. We duiken in de meest uiteenlopende niches die er binnen dit werkveld bestaan. Zo wordt telkens een andere kant belicht van de ongelofelijk veelzijdige rol die illustraties spelen in de samenleving. Van illustrator bij een groot advocatenkantoor tot een kinderboekenillustrator, wat zijn de overeenkomsten tussen het werk en wat is er toch verschillend?

Let op: dit programma is in het Engels.

Woensdag 24 april – De kracht van de Tuinsteden

Op woensdag 24 april is er in onze dependance New Metropolis aan de oevers van de Sloterplas een introductieavond voor het kunstproject De Kracht van de Tuinsteden. Tijdens het project worden in buurtcentra door heel Nieuw-West theaterworkshops gegeven aan de bewoners van dit stadsdeel. Centraal staat de vraag hoe bewoners zelf de kracht van de buurten ervaren. Deze ervaringen worden vervolgens omgezet in theater.

De introductieavond is deels bedoeld om geïnteresseerden meer te vertellen over wat de workshops precies gaan inhouden. Daarnaast vertelt theaterregisseur Pernille Lonstrup wat de uitgangspunten zijn van dit project: wat houdt de de theatermethode ‘Theater van de onderdrukten’ precies in en hoe wordt deze methode toegepast in sociale theaterprojecten over de hele wereld?