De Zwijger tipt…

Vind hernieuwde waardering voor je oude vertrouwde tweewieler, vergroot je bewustzijn over de rol van 'ras' in wetenschap en leer meer over circulaire werklocaties.
Reageer

Maandag 8 april – Cycling with a mission

Herontdek de vrijheid van het stalen ros. Nederland zou Nederland niet zijn zonder onze fietscultuur. We springen op de fiets voor ongeveer een kwart van onze verplaatsingen en we kennen ongetwijfeld allemaal wel het bevrijdende gevoel dat een tochtje op de fiets teweeg kan brengen. Er valt veel te bewonderen aan de fiets en haar magische kwaliteiten, en op deze avond doen we dat op mondiale schaal.

Zo zien we onder andere hoe de fiets voor Afghaanse vrouwen een middel is voor sociale verandering. Tegen doodsbedreigingen en hinderlijke infrastructuur in, fietsen ze zonder blikken of blozen naar de markt of universiteit. Ook zien we hoe ride for rights fietstochten organiseert om mensenrechten onder de aandacht te krijgen, hoe fietsen in worden ingezet om vluchteling te laten aarden in Nederland en wat de fiets, aangestuurd door Conrad Alleblas, mogelijk in petto heeft voor Oeganda.

Dinsdag 9 april – ‘Ras’ in wetenschap

In plaats van het te hebben over ‘linkse indoctrinatie’ in de wetenschap hebben wij het deze avond eens over iets anders. We bespreken welke rol ‘ras’ heeft gespeeld in verschillende wetenschappelijke disciplines en hoe koloniaal en racistisch gedachtegoed die disciplines hebben gevormd en beïnvloed.

Tijdens de avond kijken we naar ras met betrekking tot de zorg, verschillende algoritmes en artificiële intelligentie. Verder onderzoeken we hoe diversiteitsbeleid op verschillende universiteiten in kan spelen op de ongelijke machtsstructuren die er heersen binnen de academie.

Donderdag 11 april – Circulaire Werklocaties 2050

De transitie van een lineaire naar een circulaire economie vormt een van de speerpunten van het beleid van provincie Noord-Holland. Die transitie staat dan ook hoog op de agenda bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Daarom kwamen Architectuur Lokaal, provincie Noord-Holland, SADC en SKBN in februari bij elkaar voor een vierdaags atelier.

De uitkomsten van dit atelier op het gebied van thema’s als circulaire economie, maar ook van digitalisering, mobiliteit en werk worden op deze avond in Pakhuis de Zwijger gepresenteerd. Hierbij gaan Politici en ontwikkelaars in gesprek met multidisciplinaire teams van ontwerpers.