De Zwijger tipt…

Over het woningtekort voor starters: waar ligt hun kans in de strijd tegen woningnood?
Reageer

Maandag 1 april – Wie helpt de starters op de woningmarkt?
Voor jongvolwassenen is het steeds moeilijker om in de regio Amsterdam aan een betaalbare woning te komen. Woningcorporaties richten zich op kleine woningen voor studenten en reguliere jongvolwassenen, maar wordt er wel rekening gehouden met gezinnen in de stad? Hoewel er veel wordt gebouwd, staat de Amsterdamse woningmarkt nog steeds onder druk. Hoe lossen we dat op?

Sommige gemeenten in de regio Amsterdam zien in het aanpassen van het toepassen van het maximaal voorrangsregels een oplossing. Hoe wenselijk is dat?

In de eerste ronde van deze avond gaan we in gesprek over de vraag: Moeten corporaties meer kleine woningen bouwen? In de tweede ronde zal een panel met de politici in debat gaan over voorrangsregels voor Amsterdamse jongeren. Tot slot vertelt onze gast Leon Bobbe van Woonstichting De Key over wat het betekent om gespecialiseerd te zijn in de huisvesting van woonstarters en hoe belangrijk dat is. 

Door al die verschillende perspectieven te onderzoeken willen we een beeld schetsen wat er allemaal gedaan wordt aan het woningtekort en waar ruimte is voor mogelijke andere oplossingen.

Dinsdag 2 april – Bouwen boven het spoor
Politici, experts, en woningcorporaties hebben van alles bedacht om de woningnood te bestrijden. In sommige steden zijn ze bezig met een nieuwe aanpak: Bouwen boven het spoor.

Maar hoe kan je bouwen boven het spoor? Hoeveel levert dat op? Geïnspireerd door succesvolle voorbeelden uit New York en Delft geloven sommige experts dat bouwen boven het spoor tussen Muiderpoort en Duivendrecht, een lint van zo’n zes kilometer, kan.

Tijdens deze avond vertellen onze gasten over de mogelijkheden die bouwen boven het spoor biedt. Is de Delftse methode iets voor Amsterdam? Kom langs en laat je inspireren door professionals en ervaringsdeskundigen.

Donderdag 4 april – De impact van 4 werkzame generaties
Nu vier (soms zelfs vijf) verschillende generaties tegelijkertijd werkzaam zijn heeft dit een belangrijk effect op de innovatiekracht van een organisatie.

Tijdens het debat gaat het panel, onder leiding van Marieke Grondstra van ‘Generatie Storm’, in op de verschillen en overeenkomsten tussen de generaties. Op welke wijze kan je als interieur architect of HR manager de samenwerking stimuleren? Zijn er fysieke (interieur) en mentale (management) elementen die extra aandacht vragen? Waar krijgen verschillende generaties energie van en waar lopen ze tegenop?