De Zwijger tipt…

Van biculturele jongeren en dé Nederlandse identiteit tot water en klimaatverandering
Reageer

Maandag 9 april – De nieuwsbeleving van biculturele jongeren

Jongeren met verschillende culturen en achtergronden herkennen zich bijna niet in het nieuws. De kloof tussen nieuws en jongeren is groot. Suna Floret, schrijfster bij OneWorld en docente, vroeg haar leerlingen hoe zij nieuws beleven. Eén jongen zei: “Die journalisten schrijven over jongeren terwijl ze ons niet eens kennen.” Haar leerlingen hebben het idee dat  oude grijze mannen over hen schrijven. Ze zien graag meer variatie, wordt duidelijk wanneer ze beginnen over presentatoren op televisie. Nu bijvoorbeeld Humberto Tan weggaat, komt daar volgens hen vast een blanke man voor in de plaats. Voldoende variatie vinden zij dus erg belangrijk.

Mo Hersi maakte de documentaire The Messenger, waarin hij wil laten zien dat zijn afkomst en burgerschap elkaar niet in de weg hoeven te zitten. Hij maakte een voettocht door Nederland om negatieve verhalen van vluchtelingen een tegengeluid te bieden. Kom op maandag 9 april naar ‘De nieuwsbeleving van biculturele jongeren’, waarin we samen met millennials en professionals uit de media, wetenschap en het onderwijs onderzoeken hoe de kloof tussen biculturele jongeren en het nieuws kleiner kan.

 

Dinsdag 10 april – ‘Waartoe is Nederland op Aarde?’

Femke Halsema stond 14 maart in Schouwburg Amstelveen met haar theatercollege ‘Een vrij land’. Een college over de vraag ‘wie wij zijn’ als land en of we kunnen spreken over een typisch Nederlandse identiteit. Hebben wij reden om trots te zijn op ons land? En bestaat er zoiets als een Nederlandse cultuur? Het publieke debat over de Nederlandse identiteit woedt, want dé Nederlandse identiteit zou niet bestaan.

De auteurs van ‘Waartoe is Nederland op Aarde?’ gaan dwars tegen dit denkbeeld in. Met dit boek laten zij zien hoe de eigenheid van Nederland op economisch, politiek en cultureel vlak vorm krijgt en hoe we de Nederlandse identiteit kunnen herkennen aan bepaalde motieven. Ze proberen een verhaal te ontwikkelen dat verleden, heden en toekomst op een zinvolle wijze met elkaar verbindt en zo de tegenstellingen van het huidige debat te boven te gaan. Op dinsdag 10 april presenteert Gabriël van den Brink het boek ‘Waartoe is Nederland op Aarde?’. Praat en denk mee over de Nederlandse identiteit met hoogleraren Gabriël van den Brink en Halleh Ghorashi, columnist bij de Volkskrant Martin Sommer, filosoof Ad Verbrugge en oprichter van Public SPACE Steven de Waal.

 

Donderdag 12 april – Book launch Too Big / Henk Ovink

Heb jij zaterdag 24 maart meegedaan aan Earth Hour 2018? De grootste internationale campagne van het WNF, waarbij miljoenen mensen en duizenden organisaties over de hele wereld laten zien dat zij de aarde belangrijk vinden, door één uur het licht uit te doen. Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaamheid, zei: “Een onderwerp nestelt zich pas in de hoofden en harten van mensen als zijzelf een reden vinden om mee te gaan doen met de verandering”. Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen van de natuur. Onze grootste uitdaging is dan ook het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. “Als we niks doen, dan verzuipen we,” zei Henk Ovink, de eerste watergezant. Hij reist de hele wereld over om de Nederlandse kennis over water en klimaatverandering te delen.

In het boek Too Big omschrijven Ovink en Jelte Boeijenga het succes achter het proces van Rebuild by Design. Het wil oplossingen bieden voor water gerelateerde stedelijke problemen die door klimaatverandering ontstaan, waar ook ter wereld. Kom op donderdag 12 april naar Book Launch Too Big en ga in gesprek met politici, ontwerpers, onderzoekers, veranderingsmanagers en gemeenschapsleiders op het gebied van water, klimaat en land en de fundamentele vernieuwende aanpak.