De Zwijger tipt…

Ga in gesprek met politici in aanloop van de verkiezingen van 20 Maart, vier diversiteit op het Festival: Samen Tegen Racisme, en vorm de samenlevingen waar jij deel van wilt uitmaken.
Reageer

Maandag 11 maart – Nieuwbouw van sociale huur

Ga zelf in gesprek met politici en woningcorporaties tijdens de debatavond over de belangrijke woonvraagstukken in de aanloop van de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

De situatie rondom de hoge huizenprijzen in Metropool Amsterdam wordt steeds nijpender. Voor meer en meer mensen wordt wonen in de stad praktisch onbetaalbaar. Hoe lossen we dat probleem op?

De avond start met een eerste ronde waarin publiek in kleinere groepen met de sprekers om de tafel gaat, en waarin aan het eind iedere tafel een oplossing presenteert. Vervolgens gaan de politici het podium op en zal er een debat plaatsvinden aan de hand van de ideeën die naar voren zijn gekomen. Op deze manier wordt iedereen in de positie gebracht een directe invloed uit te oefenen op de toekomst van de provincie.

Dinsdag 12 maart – De Waterschapshow

Het Waterschap heeft het eerste democratisch gekozen bestuur van Nederland. Toch weten veel burgers niet precies waar ze voor stemmen of waarom ze überhaupt moeten stemmen voor de Waterschapsverkiezingen.

De Waterschapshow in Pakhuis de Zwijger tracht de link tussen inwoner en Waterschap weer kleiner te maken. Tijdens de avond word je compleet in het diepe gegooid en kom je alles te weten over hoe de Waterschappen zorgen dat je niet verdrinkt.

Donderdag 21 maart – Festival: Samen Tegen Racisme

Op donderdag 21 maart is het de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie. Daar wordt in Pakhuis de Zwijger uitgebreid  bij stilgestaan met het Festival: Samen Tegen Racisme. Vanaf zeven uur ’s avonds wordt het pakhuis omgetoverd tot een levendige ontmoetingsplek en bruisende kraamkamer voor een maatschappij zonder haat en discriminatie op basis van etnische, culturele of religieuze achtergrond.

Amsterdam is niet alleen divers omdat haar inwoners allemaal hun eigen netwerk, favoriete ontmoetingsplek en tijdsbestedingen hebben. Amsterdam is ook Superdivers in de zin dat de stad officieel is opgemaakt uit allerlei minderheidsgroepen die alleen gezamenlijk een meerderheid vormen, maar waarvan er geen één op zichzelf in de meerderheid is. Nederlands polderen hoort daar bij, maar ook het vieren van verschillen mag ter ere van zo’n stad niet ontbreken.

Tijdens het Festival: Samen Tegen Racisme worden die verschillen gevierd, en is de diversiteit ook terug te zien in de verscheidenheid aan activiteiten die plaats zullen vinden. Zo zijn er interactieve dialoogsessies waarbij je wordt verrast en geprikkeld om tot nieuwe inzichten te komen, is er een interactieve kunstperformance, en zijn er gesprekken over hoe we aan de grootste obstakels voor een rechtvaardige samenleving, en de opkomst van extreem rechts, het hoofd kunnen bieden.

Er zullen ook short films worden vertoond zoals de experimentele film Reclamation van Thirza Cuthand waarin drie aardbewoners de planeet weer op orde proberen te krijgen nadat de kolonialisten verder trekken naar Mars. Bij de vertoningen zullen de verschillende internationale filmmakers ook zelf aanwezig zijn, dus er is achteraf volop ruimte voor verdieping en inspiratie.

Verder is er een meet and greet area waar je de mensen achter organizaties als One World en Women’s March kan ontmoeten en informatie kan inwinnen over hoe je zelf in actie kan komen.

Het festival wordt muzikaal afgesloten met de muziekgroep Afrogrooves die een mix van Afrobeat, Funk en Highlife muziek ten gehore brengen vanuit alle streken van West-Afrika.