De Zwijger tipt…

Van personeelstekort in de horeca en verdeeldheid over de vluchtelingenkwestie tot het reguleren van XTC.
Reageer

Maandag  21 januari – Personeelstekort in de horeca

Iedereen kent het wel, op een warme zomerdag genieten op een terrasje, met familie en vrienden gezellig uit eten of tijdens een vergadering even ergens lunchen. Overal waar je kijkt zijn wel cafeetjes, lunchtentjes of andere horecaondernemingen. En er komen er steeds meer bij. Maar de horeca staat komend jaar voor een grote uitdaging. Het personeelstekort groeit en de horeca branche kampt met grote onzekerheid.

Waar komt dit tekort vandaan en vooral hoe lossen we dit op?  Kom maandag 21 januari langs en ga samen met ondernemers, medewerkers en onderzoekers in gesprek over hoe de horeca er in 2019 voor staat. Moet het loon omhoog? Of zijn er andere oplossingen om horecazaken open te houden?

Dinsdag 22 januari – Waarom zijn vluchtelingen niet welkom?

Migratie is niet alleen iets van nu. Ook in het verleden is migratie onderwerp van debat geweest. Zo is na de Tweede Wereldoorlog het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) en het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties ontstaan. Toch zijn er nog veel landen bang voor de komst van vluchtelingen. En zorgt het binnen Europa voor politieke verdeeldheid, polarisatie en spanning. Waarom voelen mensen zich er zo ongemakkelijk bij?
Deze avond wordt het debat georganiseerd door De Groene Amsterdammer in samenwerking met Human Rights Watch waar we in gesprek gaan over onder andere de huidige staat van deze verdragen en de mensenrechtensituatie in vluchtelingenkampen aan de grenzen van Europa.

Donderdag 24 januari – Regie over XTC?

XTC reguleren? Als het aan burgemeester Femke Halsema ligt komt hier niks van in. Het recreatief XTC gebruik is bijna niet meer weg te denken in het Amsterdamse nacht- en festivalleven. Maar achter dit tamelijk ‘onschuldig’ gebruik schuilt een wereld van liquidaties, witwassen en milieucriminaliteit. GroenLinks wil dan ook dat de productie van XTC uit het criminele circuit wordt gehaald, door de drug te reguleren.
Waar loopt ons huidige drugsbeleid op stuk, en waarom? En hoe ziet het drugsbeleid van de toekomst eruit? Zijn er nog andere alternatieven voor het drugsbeleid van de overheid?
Tijdens deze avond wordt er een paneldiscussie gehouden over het drugsbeleid van de toekomst met Thijs Roes, Correspondent Drugs bij De Correspondent en Margriet van Laar, programmahoofd Drug Monitoring van het Trimbos-instituut.