De Zwijger tipt…

Documentaire en nagesprek met Sylvana Simons, en twee interessante avonden over de relatie tussen mens en natuur.
Reageer

Maandag 17 december – Trouw Duurzame 100 #17: Ecologie als leidraad voor economie
De biodiversiteit in Nederland staat onder druk; hele ecosystemen dreigen te verdwijnen. Toch gaat het nieuws vaker over klimaatverandering en broeikasgassen dan uitstervende insecten. Tijd om de dialoog over dit onderwerp aan te gaan dus, onder leiding van ecoloog Louise Vet, de nieuwe nummer 1 van de Trouw Duurzame 100!
We praten niet alleen over het probleem, maar luisteren ook naar mogelijke oplossingen. Roel Nozeman van de ASN bank bijvoorbeeld, die vertelt hoe hij alle beleggingen wilt investeren in het herstel van de biodiversiteit. Maar het vraagstuk speelt ook in de bedrijfswereld; hoe breid je als duurzaame koffieproducent uit met aandacht voor menselijk en natuurlijk kapitaal? Boer Jaring Brunia laat zien hoe landbouw óók kan in harmonie met de omgevingswereld. Praat ook mee, op maandag 17 december!

Dinsdag 18 december – Wakker worden in het Antropoceen: De wekker gaat!
Het tijdperk van de mens is aangebroken. Met de inluiding van het Antropoceen is de mensheid momenteel de belangrijkste geologische kracht op aarde. Wat betekent dit voor onze verantwoordelijkheid? Weten we eigenlijk wel wat we aan het doen zijn?
De wekker gaat; tijd voor een dialoog over wat het Antropoceen betekent voor ons en de aarde zelf. Een eerste schets voor de programmareeks Wakker worden in het Antropoceen.

Maurice Seleky van Pakhuis de Zwijger sprak in onze podcast met de initiatiefnemer van het programma, emeritus hoogleraar Dirk Sijmons.
Beluister deze podcast hieronder via Soundcloud, of abonneer je via Spotify, iTunes of Stitcher.

Donderdag 20 december – Docu + nagesprek met Sylvana Simons: ‘Sylvana, Demon or Diva’
‘Als je trouw wilt blijven aan jezelf, als je altijd tegen je kinderen wilt kunnen zeggen dat ze voor zichzelf op mogen komen, dan moet je wel het goede voorbeeld geven.’ Vanaf het moment dat Sylvana Simons dit besloot, is ze door nationale media-aandacht langzaam veranderd van mens tot symbool. Nu kan iedereen ervaren hoe dit voelt; de laatste drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen werd Sylvana gevolgd voor de documentaire ‘Sylvana, Demon or Diva.’

Kijk bij Pakhuis de Zwijger naar de documentaire, en praat na met Sylvana zelf over haar strijd en de prijs die ze ervoor moet betalen.