De Zwijger tipt…

Over het woningtekort voor de Amsterdamse jongeren, bouwen met Big Data en ervaringsdeskundigen in de zorg.
Reageer

Dinsdag  11 december – Jongerenhuisvesting

Ben je geboren in Amsterdam, jong en op zoek naar een (betaalbare) woning? Dan kan dat nog wel eens knap lastig worden. De vraag naar woonruimte is de afgelopen jaren explosief gestegen en de Amsterdamse woningmarkt staat onder druk. Met name jongeren blijken het erg zwaar te hebben. Ondanks dat er veel wordt bijgebouwd voor deze groep, is er nog steeds een groot tekort aan jongeren- en studentenhuisvesting. Niet alleen in Amsterdam hebben de jongeren het zwaar. Ook in andere steden is dit een probleem. Een aantal randgemeenten hebben hier een oplossing voor gevonden. Zij hanteren een voorkeursbeleid voor hun ‘eigen’ jongeren. Amsterdam heeft enkel een voorkeursbeleid voor 65-plussers.

Is een voorkeursbeleid voor Amsterdamse jongeren een wenselijke oplossing? En hoe zou dit beleid er dan uit komen te zien? Deze avond gaan we over en mèt jongeren in gesprek over hun kansen op de woningmarkt en gaan we op zoek naar mogelijke oplossingen. Ook is onze eigen barvrouw Lisa Maatjens aanwezig, die de fotoreportage ‘thuisloos’ heeft gemaakt, waarin zij haar nomadenbestaan van het afgelopen jaar heeft vastgelegd.  

Woensdag 12 december – Connected Architecture

Bouwen met data. Het gebeurt waarschijnlijk al meer dan je denkt. Alle gebouwen en publieke ruimtes zijn een potentiële plek om data te genereren. Deze data maakt het voor architecten en designers mogelijk innovatieve en connected projecten te maken, die de kwaliteit van onze (smart) cities verbeteren.

Maar hoe kan je bouwen met data? Het architectenbureau Heren 5 heeft bijvoorbeeld een huis ontworpen aan de hand van alle data van de bezoekers van Funda. Zo hebben ze kunnen inspelen op de voorkeuren van woningzoekers. Ben je benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Kom dan op 12 december langs en laat je inspireren door architecten, designers en andere professionals.

This event will be in English.

Woensdag 12 december – Zeggenschap in de zorg

Zijn enkel zorgprofessionals in de zorg genoeg? Volgens GroenLinks Amsterdam niet. Burgers en ervaringsdeskundigen moeten meer zeggenschap krijgen in de zorg en het sociaal domein. Zo kunnen bijvoorbeeld leefwerelddeskundigen worden ingezet, wanneer er een cultuurkloof bestaat tussen de zorgprofessionals en zijn patiënten.

Maar hoe moeten deze ervaringsdeskundigen worden ingezet? En gaat dit niet ten koste van de professionele stem? Kom langs en ga samen met onder andere ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en GroenLinks in gesprek over zeggenschap in de zorg.