De Zwijger tipt…

Over de toekomst van Amsterdam-Zuidoost, het werk van Dutch Master Lonneke Gordijn en over kansengelijkheid in het onderwijs.
Reageer

Zondag 25 november – Slotgesprek 50 jaar Bijlmer: ‘Show us the future

Wat wordt de toekomst van Amsterdam-Zuidoost na 50 jaar Bijlmer en wat heeft de Bijlmer ons tot nu toe gebracht? Van een buurt waar men altijd over zijn schouder moest kijken, is Amsterdam- Zuidoost veranderd tot een stadsdeel waar uitgaansgelegenheden en woon- en werkprojecten blijven groeien. Deze verandering is te danken aan haar eigen bewoners en cultuurmakers, die een ongekende liefde hebben voor de energie van het stadsdeel. De potentie van Zuidoost is groot, maar wie pakken deze kansen aan en wat is de rol van de bewoners bij de ontwikkelingsplannen van hun stadsdeel?

Tijdens het slotgesprek van 50 jaar Bijlmer: ‘Show us the future’ kijken we, samen met onder andere Femke Halsema en Tanja Jadnanansing, terug naar 50 jaar Bijlmer en naar de toekomst van Amsterdam-Zuidoost. Daarnaast wordt het een evenement met live optredens, Surinaamse muziek, dichters en spoken word.

Let op! Dit programma vindt plaats in het Bijlmerparktheater, dus niet bij Pakhuis de Zwijger.

 

Maandag 26 november –  Lonneke Gordijn ontmoet Daniel de Bruin

De Dutch Masters is een maandelijks programma waar bekende Nederlandse kunstenaars, creatievelingen en ondernemers vertellen over hun vak, inspiratiebronnen en ambities. Tijdens deze editie praten we met Dutch Master, Lonneke Gordijn van Studio Drift. Zij heeft samen met haar voormalige studiegenoot Ralph Nauta Studio Drift opgezet, waar ze door middel van interactieve installaties de relaties tussen natuur, mens en technologie verkennen. Met hun werk laten ze zien dat techniek net zo bijzonder en poëtisch kan zijn als de natuur.

Lonneke Gordijn heeft voor deze editie Dutch Talent Daniel de Bruin aangedragen en gaat met hem in gesprek. Het werk van Daniel bevat natuurlijke fenomenen en de nieuwsgierigheid voor de constructies van technische apparaten. Middels zijn werk worden vragen als ‘welke impact heeft de achterliggende technologie op ons leven?’ en ‘welke relatie gaan we ermee aan?’ onderzocht.

 

Vrijdag 30 november – Schoolbesturen aan zet!

Onderwijs zonder kansenongelijkheid, segregatie en onderadvisering. De ambitie voor inclusief onderwijs is er; verschillende partijen hebben in maart 2019 het Wit aan Zet- manifest ‘Kansengelijkheid in het Onderwijs’ voor onderwijs ondertekend. Maar is het haalbaar? En hoe moeten dit realiseren? Wat zijn de belangrijkste stappen die gezet moeten worden? Op vrijdag 30 november gaan we in het programma: ‘Schoolbesturen aan zeg!’ in gesprek met de gemeente, leerlingen, leraren en schoolbesturen. Tijdens dit programma gaan wij opzoek naar handvatten en mogelijke oplossingen.

Ben jij ook voor meer inclusiviteit in het onderwijs en heb jij hier goede ideeën over? Kom dan vooral, want het tweede deel van de avond gaan we samen met experts, mensen uit de praktijk en alle aanwezigen nadenken over oplossingen en mogelijke acties. Samen kunnen wij de eerste stap zetten naar een inclusief onderwijs.