De Zwijger tipt…

3 redenen om woensdag 'Fahrenheit 11/9' te komen kijken, artiesten die identiteiten overbruggen, en de toekomst van de bodem van Amsterdam.
Reageer

Dinsdag 5 november – Normaal Amsterdams Klimaat #3: De Onderwereld

Wat ligt er eigenlijk onder onze voeten? En hoe gaat het daarmee? De grond is onderhevig aan ontzettend veel verandering. Leidingen, boomwortels, buizen, funderingen en andere bouwactiviteiten dringen zich steeds meer op. De energietransitie en woningbouwopgave zetten nog meer druk op de Amsterdamse Onderwereld.

Vijf november praten we verder met ingenieurs, designers, hoogleraren en bewoners over hoe we alle ambities voor de stad kunnen realiseren met aandacht voor de wereld beneden.

Woensdag 7 november – Docu ‘Fahrenheit 11/9’

Zeventien jaar geleden maakte Michael Moore de documentaire Fahrenheit 09/11, over de aanslag en het presidentschap van George Bush. De controversiële film kreeg een staande ovatie van 20 minuten bij haar release, en is de best verdienende documentaire ooit.

Nu is Moore terug: Fahrenheit 11/9 grijpt terug naar de dag waarop de wereld in een nieuw tijdperk werd geschopt; de verkiezing van Donald Trump. In zijn onderzoek vraagt Moore hoe dit in hemelsnaam is gebeurd, en hoe we er ook zo snel mogelijk weer uit komen. Redenen genoeg om te kijken dus:

  • Het geeft een inkijkje in een Verenigde Staten die vaak voor de meeste Europeanen verborgen blijft;
  • Het leert ons over de man die we nooit volledig zullen begrijpen, Donald Trump;
  • Voor de film praten we over de uitslag van de tussenverkiezingen in de Verenigde Staten van 6 november. De uitgelezen kans om te kijken of en hoe het tij gekeerd kan worden!

Vrijdag 9 november – Art Beyond Borders

In de programmareeks Wij vs. Zij gaat de dialoog vaak over ‘identiteit’. Die van de stad, maar ook juist die van de Amsterdammers met hun 190 verschillende nationaliteiten. Al die verschillen zorgen soms voor wrijving en verhitte discussies. In de kunst is diversiteit echter een bron van inspiratie! Muziek, dans, en spoken word kan zelfs een gemeenschappelijke taal worden waarmee nieuwe verbindingen en identiteiten kunnen worden gevormd; kruisbestuivingen die over tegenstellingen heen gaan.

Genoeg reden om verder te praten over kunst en diversiteit. Want bieden podia en platforms wel genoeg kansen voor iedereen? En hoe draag je je identiteit uit als artietst? Songwriter OTION nam het initiatief voor een breed gesprek en een avond vol inspirerende performances over het vinden van jezelf in een maatschappij die constant verandert.