De Zwijger tipt…

Over een democratische Metropoolregio Amsterdam, de Pixadores Cripta Djan Ivson en over de discussie van meertalig onderwijs.
Reageer

Maandag 29 oktober – Van wie is de MRA?
Metropoolregio Amsterdam (MRA) is één van de vijf economisch sterkste regio’s in Europa. Maar wie behoort tot deze metropool en wie zal ertoe behoren? Dit zijn belangrijke vragen, want de MRA verandert. Steden en dorpen groeien naar elkaar toe; zo kruipt Amsterdam dichter naar Zaandam en groeit Almere richting Diemen en Weesp. Alleen wie bepaalt deze veranderingen? En hoe democratisch is de besluitvorming van de MRA?

Met zijn eigen bestuur, van leden uit de betrokken gemeenten, neemt de MRA beslissingen boven de hoofden van de bevolking. Er is geen gekozen raad die het proces controleert of de dienende functie van het bestuur. Hoe waarborgen we de legitimiteit van de MRA? Moeten we de MRA afschaffen en overstappen op een stadsprovincie met gekozen vertegenwoordigers? Of zijn er ook andere manieren mogelijk? Kom op maandag 29 oktober naar het programma: ‘Van wie is de MRA?’. Ga in gesprek met inwoners en bestuurders uit de regio en denk mee over het bewerkstelligen van een democratisch Metropoolregio Amsterdam en.

Dinsdag 30 oktober – Cripta Djan: Caligrafia Marginal
Zonder zekering, een twintig verdieping hoge wolkenkrabber beklimmen om op een nog niet aangeraakte plek je pixar neer te zetten. Pixars zijn cryptische zwart/wit slogans, die een tegenbeweging zijn tegen de corruptie en inkomensongelijkheid in Brazilië, om zo in opstand te komen tegen de huidige maatschappij.

Cripta Djan Ivson is zo’n waaghals die zijn leven riskeert om zijn maatschappijkritische slogans te tonen. Hij is een van de meest erkende Pixadores en op 1 november is zijn werk te bewonderen in de Kallenbach Gallery in Amsterdam. Dinsdag 30 oktober is Djan in Amsterdam en gaat hij met ons in gesprek over het leven van een Pixadores en over de politieke situatie in Brazilië. Voorafgaand aan het gesprek wordt de documentaire ‘Pixadores’ afgespeeld, die het verhaal verteld over vier vrienden uit de sloppenwijken van São Paulo, die hun stempel op de wereld drukken met hun slogans en cryptische teksten.

Note: this programme will be in English

Dinsdag 30 oktober – Onderwijsongelijkheid in meertalig Amsterdam
Met 180 nationaliteiten in Amsterdam, spreekt meer dan de helft van de schoolkinderen een andere taal naast het Nederlands. Hoe fijn zou het zijn om je eigen taal te mogen spreken in de klas? Voor veel kinderen is dit alleen niet mogelijk. Hoewel uit onderzoek blijkt dat kinderen uitmuntende taalleerders zijn en zij beter leren wanneer zij in hun eigen taal les krijgen, is er weerstand tegen het onderwijs dat hier ruimte voor wil bieden. Een essentiële vraag bij het meertalig onderwijs is of kinderen geen taalachterstand oplopen.

Hoe gaan we om met deze meertaligheid in het onderwijs en welke emoties komen er los in deze discussie? Kom dinsdag 30 oktober langs en denk mee over deze vragen en ga in gesprek met onder andere psychologen, taalwetenschappers, beleidsmakers, ouders en leerkrachten.

Naast het programma is er een mini expositie te zien van TransTaalKinderen. Kinderen die deuren openen en werelden verbinden door vertaler te zijn voor hun ouders worden met deze tentoonstelling in het zonnetje gezet. De expositie van TransTaalKinderen is in november te zien in de OBA Oosterdok.