De Zwijger tipt…

Ai Weiwei's documentaire over mensen die uit hun vaderland vertrekken, fotograaf Issa Touma die terugkeert naar Syrië, en een avond met Henk Blanken over het recht op onze eigen dood.
Reageer

Maandag 22 oktober – Paradox Presents: Notes from Aleppo
Ruim de helft van de Syrische bevolking heeft tijdens de oorlog hun vaderland moeten ontvluchten. Zo ook de bewoners van Aleppo. Vroeger de bruisende grootste stad van Syrië, maar in het conflict meerdere keren gebruikt als slagveld, waar burgers de grootste slachtoffers waren.

Fotograaf en curator Issa Touma neemt ons mee op ontdekkingstocht door ‘zijn’ Aleppo dat langzaam van de oorlog herstelt. Sinds de stad in eind 2016 weer in handen is van het regime van Assad, zijn grote groepen Syriërs teruggekeerd om hun thuis weer op te bouwen. Hoe pakken deze mensen hun leven weer op? In zijn multimediaproject Notes from Aleppo deelt Touma de verhalen van terugkeerders, achterblijvers en de geruïneerde stad zelf.

Note: this programme will be in English.

Maandag 22 oktober – Mijn Dood Is Niet Van Mij
Schrijver en journalist Henk Blanken is parkinsonpatiënt en heeft grote kans om dementie te krijgen. Net als duizend anderen per jaar wil Blanken de kans om zelf te bepalen wanneer zijn leven voltooid is. Bij dementiepatiënten wordt euthanasie echter vaak geweigerd omdat ze niet wilsbekwaam worden geacht.

Hoog tijd voor een nieuw gesprek over de gecompliceerde kwestie euthanasie, vindt Blanken. We starten op 22 oktober de dialoog met onder anderen arts bij de Levenseindekliniek, filosoof en schrijver Bert Keizer, hoogleraar ethiek prof. dr. Govert van den Hartogh, en columnisten Karin Spaink en Hugo Borst. Luister hier alvast de Pakhuis de Zwijger podcast met Henk Blanken, en praat met hen en anderen verder op 22 oktober!

Vrijdag 26 oktober – A film by Ai Weiwei: Human Flow
Misschien is het wel de meest besproken persoon op de wereld van dit moment; de vluchteling. Nationale en globale politieke systemen worden steeds meer bepaald door het omgaan met steeds groter wordende migratiestromen. Mede door de media wordt er vaak een beeld gecreëerd van een homogene groep vreemden aan de poort van Europa, die in het beste geval moeten worden geïntegreerd en in het slechtste geval een bedreiging vormen voor de Westerse identiteit. Maar weet er iemand wie ‘de vluchteling’ nou eigenlijk is?

Chinese kunstenaar Ai Weiwei probeert hier een nieuw antwoord op te geven, en maakte de film Human Flow om een andere kijk toe te voegen aan het verhaal van de vluchtelingencrisis. Geen statistieken of verblijfsvergunningen, maar oogcontact en persoonlijke berichten die laten zien hoe het is om je nergens thuis te kunnen voelen. Een indrukwekkende documentaire die de overeenkomsten in plaats van de verschillen tussen ‘wij en zij’ versterkt. Kom 26 oktober langs voor een inspirerende avond, en het begin van een ander gesprek over hoe we elk mens het recht kunnen geven de wereld haar thuis te maken.

Note: English spoken, Dutch subtitles.