De Zwijger tipt…

Over de bereikbaarheid van onze snel groeiende metropool, een visuele reis door Ghana en de strijd tegen de plastic soep.
Reageer

Dinsdag 16  oktober – Bereikbaar Amsterdam
Sta jij wel eens in de file? Of op een kluitje in de trein? Dat wordt straks alleen maar erger. Steeds meer mensen trekken naar de randstad en als de economie door blijft groeien zorgt dat voor grote vervoersproblemen. De urgentie voor de mobiliteitsopgave is hoog. Nieuwe wijken worden uit de grond gestampt, maar het realiseren van nieuwe bruggen, tunnels of een lightrail kost veel meer tijd. Wat kunnen knooppuntontwikkelingen en flexibele parkeernormen betekenen in de bereikbaarheid van nieuwe gebieden?

De grote vraag is dan: ‘hoe gaan we dit betalen?’ In het programma Bereikbaar Amsterdam stellen we de vraag hoe deze bereikbaarheidsopgave in de snel groeiende metropool Amsterdam gefinancierd moet worden. Kom op dinsdag 16 oktober langs en ga in gesprek met gebiedsontwikkelaars, wetenschappers, architecten, politiek en financieel economische experts over een beter bereikbaar Amsterdam voor iedereen.

Woensdag 17 oktober – Marc Prüst
Laat je inspireren door de visuele reis in het landschap van Ghana. Samen met Nuku Studio maakte Marc Prüst een uniek project om de maatschappelijke veranderingen in Ghana te documenteren en Afrika zichtbaar te maken.

Luister naar de verhalen van Marc Prüst over zijn reis door Ghana en over de totstandkoming van dit prachtige project, waarbij jonge Ghanezen zelf via de camera hun verhaal vertellen. Zo ook de foto hieronder, van Eric Gyamfi.

© Eric Gyamfi
Woensdag 17 oktober – Boyan Slat op Plasticjacht
Laat jij wel eens een plastic zakje vallen, of zorg je dat alles netjes in de afvalbak komt? Tachtig procent van het plastic in de oceanen is afkomstig van het land, wat vaak door de wind in het water terechtkomt; dit veroorzaakt de welbekende plastic soep. Met een plastic consumptie van 320 miljoen ton per jaar is het bijna ondenkbaar dat de oceanen ooit plasticvrij worden. Met The Ocean Clean Up maakt Boyan Slat het ondenkbare mogelijk. Zijn doel? Binnen vijf jaar, vijftig procent van The Great Pacific Garbage Patch plastic vrij maken.

Naast Boyan Slat zijn er ook andere initiatiefnemers die de plastic soep willen aanpakken. Zo bedacht Rinze de Vries de Plastic Afval Schep die op een vis-vriendelijke manier het plastic uit de rivieren en kanalen afvangt. Ook The Great Bubble Barrier is een initiatief die het plastic in de rivieren en kanalen aanpakt met een scherm van bubbels. Technologie krijgt een steeds grotere rol in onze samenleving. Hoe kunnen nieuwe technologieën ingezet worden om 100% plastic vrije oceanen te realiseren?

Kom op woensdag 17 oktober naar de Tegenlicht Meet Up – Boyan Slat op Plasticjacht en denk mee over de jacht op de plastic soep. Hoe houden we onze oceanen schoon en maken we een maatschappij zonder plastic? Ga onder andere in gesprek met onder andere Rinze de Vries, oprichters van The Great Bubble Barrier, COO van The Ocean Clean Up en met de Plastic Soup Foundation.