De Zwijger tipt…

Over de leefwereld van de Nederlandse koe, duurzame jeans en erotisch servies.
Reageer

Maandag 8 oktober – Door de ogen van de koe

Geen dier is zo kenmerkend voor het Nederlandse landschap als de koe. Zuivelreclames en melkpakken laten blije koeien op groene grasvelden zien. Maar past dit beeld nog wel bij de realiteit?

Fotograaf Hans van der Meer merkte op dat het gat tussen de zuivelconsument en het leven van de koe steeds groter werd. Technologische vooruitgang en de opvoer van productie verandert de manier waarop melk wordt geproduceerd continu. Deze ontwikkelingen zijn niet per se positief: ‘blijkbaar nemen we in onze vooruitgangsdrang soms een verkeerde afslag, en komen we vervolgens via een omweg weer terug’, aldus Hans van der Meer.

Wat is dan wel de goede weg? De huidige minister, Carola Schouten, wil zo snel mogelijk richting het model van duurzame kringlooplandbouw. Op 8 oktober gaan we in gesprek met melkveehouders, innovators én Hans van der Meer over wat dit betekent voor de Nederlandse boeren en het leven van onze geliefde Nederlandse koe.

Vrijdag 12 oktober – PdZ x Mondiaal FNV: #hetzitmenietlekker

Fashion lovers unite! Op olie na is de mode nog steeds de meest vervuilende industrie ter wereld. Massaproductie van spotgoedkope T-shirts en jeans reduceert kleding tot een wegwerpproduct, gestimuleerd door alsmaar veranderende trends. Gelukkig laten steeds meer modelabels, consumenten en designers op een positieve manier zien dat het ook anders kan!

Op 12 oktober verzamelen een aantal van die duurzame helden zich om te delen hoe zij het bewustzijn van duurzame mode willen vergroten. Expert Marieke Eyskoot vertelt hoe zij zelf haar lifestyle heeft veranderd, ondersteund door de adviezen van duurzame gedragsexperts Anjo Travaille en Ashna Chhatta. Er is ook genoeg fashion inspiratie, met Tony Tonnaer van Kings of Indigo en een fair fashion mini-markt voorafgaande aan het programma.

Maandag 15 oktober – Holy Fuck 

Ga mee op sekspeditie; hoe ziet ons seks- en liefdesleven van de toekomst er uit? Mabel Nummerdor en Jeanneke Scholtens schreven het boek Holy Fuckover hoe technologie onze beleving van seks in de toekomst zal beïnvloeden.

Op 15 oktober praten we met onder andere Niels van der Voort, producent van extreem realistische seksdolls. Er zijn ook hele andere benaderingen van seksualiteit; Roxanne Brennen presenteert haar erotiek servies, dat sensuele interactie koppelt aan eten. Genoeg inspirerende sprekers voor een ontdekkingstocht vol verrassingen dus!