De Zwijger tipt…

Over de expositie Wasteland, het Hemburgterrein in Zaandam en op expeditie met de Onkruidenier
Reageer

WeMakeThe.City is het festival dat de stad beter maakt. Woensdag 20 t/m zondag 24 juni pakken we vijf dagen lang, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving op. Op tientallen locaties verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Met lezingen, filmvertoningen, exposities, voorstellingen, stadsexpedities, games, workshops, expertmeetings, gesprekken, labs, werkplaatsen en een uitnodigend en actief weekendprogramma voor een groot en breed publiek. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld.

 

Weekendprogrammering zaterdag 23 juni & zondag 24 juni
Met al drie dagen WeMakeThe.City achter de rug, staat nu het weekend voor de deur met de weekendprogrammering. We blikken vast vooruit! Wat is er bijvoorbeeld te doen op zaterdag 23 juni en zondag 24 juni?

 

Wasteland | 10:00 – 20:00
In 2050 woont 70% van de wereldbevolking in een stad. Al die mensen produceren een immense hoeveelheid afval, die in veel wereldsteden nu al nauwelijks meer te verwerken is. Fotojournalist Kadir van Lohuizen – winnaar World Press Photo 2018 op het thema ‘Milieu’ – onderzocht en fotografeerde in zes wereldsteden hoe er wordt omgegaan met afval. Dat leverde een fotoserie en multimediale productie en tentoonstelling op van de belangrijkste afvalstromen en eindeloze bergen plastic, karton, blik, metaal en andere troep.

Het resultaat is een indrukwekkend exposé ‘Wasteland’ van foto’s en door drones gemaakte videobeelden van vuilnisbelten. Kadir van Lohuizen geeft op deze manier inzicht in de gevolgen van ons consumptiegedrag, het waste management van de steden en de economische betekenis van deze bedrijfssector. Kom op zaterdag 23 juni en/of zondag 24 juni naar deze bijzondere tentoonstelling tussen 10:00 en 20:00 uur in Overhoeks.

 

Ontdek het Hembrugterrein in Zaandam | 10:00 – 22:00
Op het Hembrugterrein zijn leuke bedrijven en attracties te bezoeken zoals musea, design, food, industriecultuur, art. Ontdek het zelf tijdens WeMakeThe.City en ga langs! Hier kan je jezelf de hele dag vermaken op zaterdag 23 en/of zondag 24 juni. Ga je graag naar musea? Dan kan ook dat op het Hembrugterrein! Ga langs bij het Streets of the World Photomuseum of Hembrug Museum.

Tijdens WeMakeThe.City is ook foto-wandelroute ‘Schot in de roos’ te bewandelen. In deze fotoroute brengen fotografen Nicole SegersGe Dubbelman en Luuk Kramer de Stelling van Amsterdam in beeld op het Hembrugterrein. Door het volgen van markeringen op de grond van het Hembrugterrein, kan de fotoroute worden gewandeld. Liever een lekker hapje eten? Dat kan bij Lab 44 of bij Yada Yada Market! Houd je meer van kunst en design? Ga dan ook even langs de designwinkels Flinders en Art Zaanstad en laat je inspireren. Meer informatie over de verschillende bedrijven en attracties op het Hemburgterrein en hun openingstijden vind je hier.

 

Openlucht Buurtsuper de Onkruidenier | 14:00 – 17:00
Op zowel zaterdag als zondag kun je mee op expeditie met de Onkruidenier, van 14:00 tot 17:00 uur. De Buurtsuper Landschapsexpeditie staat in het teken van de aanwezigheid van ijzer in onze leefomgeving. Botanisch filosoof Norbert Peeters geeft een urban talk over ONKRUID, we zoeken naar zoutminnende planten op de NDSM werf en we brengen een bezoek aan het bijzondere kunstwerk Ferrotopia.

Roestbruin water in het landschap duidt op de oxidatie van ijzer veroorzaakt door kwel. Kwelwater is een teken van zout of brak water dat uit de bodem aan de oppervlakte komt. Het genereert een heel eigen microklimaat van zoutminnende en ijzerminnende planten. Welke planten zijn dit en welk verhaal vertellen deze planten ons? Kom op zaterdag 23 juni en/of zondag 24 juni naar de Onkruidenier. Neem je eigen fiets mee. Opstapplek is bij Skatepark Flipperkast – tussen verhoogde busstation Waddenweg en Stadsdeelkantoor Amsterdam Noord. Vanaf daar fiets je gezamenlijk naar de NDSM-werf.