De Zwijger tipt…

Over 195 straatfoto’s, werkplaats ‘Operatie Bos en Lommerplein’ en Expeditie Oosterwold
Reageer

WeMakeThe.City is het festival dat de stad beter maakt. Woensdag 20 t/m zondag 24 juni pakken we vijf dagen lang, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving op. Op tientallen locaties verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Met lezingen, filmvertoningen, exposities, voorstellingen, stadsexpedities, games, workshops, expertmeetings, gesprekken, labs, werkplaatsen en een uitnodigend en actief weekendprogramma voor een groot en breed publiek. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld.

 

Vrijdag 22 juni 

Met nog een maand te gaan tot het WeMakeThe.City Festival, blikken we vast vooruit! Wat is er bijvoorbeeld te doen op vrijdag 22 juni?

 

Streets of the World Photo Museum | 10:00-17:00 uur
Als fotojournalist reisde Jeroen Swolfs de afgelopen 7 jaar de hele wereld rond en fotografeerde het straatleven in iedere hoofdstad ter wereld. Het resultaat van die reis is Streets of the World, een bijzonder omvangrijk project dat met 195 straatfoto’s uit 195 landen een positief beeld geven van de wereld geeft. Tijd om die verhalen te delen met de wereld! Streets of the World opent daarvoor speciaal een museum in Zaandam, op het Hembrugterrein, waar alle 195 foto’s op levensgroot formaat te bewonderen zijn.

Kom op vrijdag 22 juni tussen 10:00 en 17:00 uur naar Streets of the World Photo Museum, Zaandam en maak een adembenemende reis langs de verschillende continenten en hoofdsteden om je medemens te leren kennen. De foto’s geven het gevoel alsof je zo een straat in Pyongyang, een haventje in Togo of een park in Tegucigalpa kunt instappen.

 

Kemphanen | 11:00-17:00 uur
Ruben La Cruz werkt sinds 2000 samen met Karolien Helweg. Vanuit maatschappelijk engagement ontwikkelen ze samen projecten die kunst, welzijn en educatie met elkaar combineren. ‘Via onder andere de media komt er dagelijks een lading informatie over de wereld op me af. Die materie probeer ik te verwerken tot kunst, net zoals een boom CO2 omzet in zuurstof. Mijn installaties, collages en kunstprojecten zijn een weerslag van dat verwerkingsproces’, zei beeldend kunstenaar Ruben La Cruz.

In opdracht van de gemeente doet Operatie Periscoop interventies op het Bos en Lommerplein, samen met de eigenaar van het aangrenzende complex, de marktcommissie en de winkeliersvereniging. Dit gebeurt ook vanuit de werkplaats ‘Operatie Bos en Lommerplein’ op nummer 148. Zelf zijn zij bewoners en zien dat het plein ontzettend veel potentie heeft. Daarom maken ze met buurtbewoners en ondernemers iets van deze mooie plek. Kom op vrijdag 22 juni naar de expo tussen 11:00 en 17:00 uur in Werkplaats ‘Operatie Bos en Lommerplein’, Amsterdam West.

 

Gebiedsmeetup #13: Oosterwold | 12:45-17:00 uur
In de provincie Flevoland, tussen Almere en Zeewolde, ontwikkelt zich de Intergemeentelijke  nieuwbouwwijk Oosterwold. Een interessante wijk met als bijzondere kenmerken: zelfvoorzienend en organisch in groei. Alles wat normaal gesproken door een gemeente of een projectontwikkelaar in een nieuwbouwwijk wordt verricht, is in Oosterwold de grote uitdaging voor de bewoners zelf. Want zij maken Oosterwold zelf en met elkaar. Met uiteenlopende initiatieven hebben bewoners hier de vrijheid om hun droomhuis te realiseren in een plattelandsomgeving met mensen die allemaal hetzelfde doel nastreven: met elkaar wroeten in de aarde en genieten van heerlijk buiten wonen.

Kom op vrijdag 22 juni om 12:45 uur naar Buitencentrum Almeerderhout in Almere en ga mee op expeditie! Hier zullen we dieper ingaan op deze unieke ontwikkelmethodiek.