De Zwijger tipt…

Over Next Generation Cities, Urban Religions en beweegvriendelijke buurten in Amsterdam
Reageer

WeMakeThe.City is het festival dat de stad beter maakt. Woensdag 20 t/m zondag 24 juni pakken we vijf dagen lang, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving op. Op tientallen locaties verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Met lezingen, filmvertoningen, exposities, voorstellingen, stadsexpedities, games, workshops, expertmeetings, gesprekken, labs, werkplaatsen en een uitnodigend en actief weekendprogramma voor een groot en breed publiek. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld.

 

Donderdag 21 juni 

Met nog een maand te gaan tot het WeMakeThe.City Festival, blikken we vast vooruit! Wat is er bijvoorbeeld te doen op donderdag 21 juni?


Next Generation Cities | 10:00 – 17:00
Door interactie van de moderne informatie- en communicatietechnologie en draadloze sensornetwerken worden steden Smart Cities. Goederen, mensen en verkeersstromen worden vervolgens aangepast naar bepaalde omstandigheden. Bevindingen op het gebied van energieverbruik, gebruik van de infrastructuur of het gebruiksgedrag dragen bij aan de uitgebreide kennis van de steden met afzonderlijke functies. Verder wordt een Smart City gekenmerkt door de samenwerking tussen toediening en burgers, bijvoorbeeld via platforms kennis- en gegevensuitwisseling of burgerparticipatie.

Het wordt duidelijk dat steden een aanzienlijke verantwoordelijkheid zullen hebben bij het implementeren van voorgestelde oplossingen en beheerstrategieën. Sterker nog, steden in de ontwikkelde wereld en in opkomende economieën positioneren zich al om klimaatbestendiger, concurrerender, duurzamer en, in wezen, slimmer te zijn. Data en technologieën hebben wereldwijd invloed op steden, terwijl burgers daar zelden bij betrokken zijn. Op donderdag 21 juni van 10:00-17:00 uur onderzoeken we tijdens ‘Next Generation Cities’ noodzakelijke nieuwe strategieën voor de stedelijke digitale transformatie in de Q-factory, Amsterdam.


Urban Religion | 19:30 – 22:00
In een kosmopolitische wereldstad als Amsterdam is religie bezig met een opmars. Het is tijd om de angst voor religie overboord te zetten. Wist je dat er in Zuidoost meer kerken dan cafés zijn? Religie keert terug in de grote stad. Nederland telt ten minste evenveel christenmigranten als moslims; tussen de 800.000 en 1,2 miljoen mensen. De terugkeer van religie is niet alleen een typisch Nederlands verschijnsel. De grote moeite die wij hiermee hebben, is dat wel. In de afgelopen 30, 40 jaar is religie een not done kwestie geworden. Velen vinden godsdienst gewoonweg eng.

Een seculiere, liberale stad zou ruimte moeten bieden aan diverse geloofs­opvattingen. Religie verdwijnt niet, het komt juist terug en het inspireert mensen. Het wordt tijd dat we het verzuilingstrauma achter ons ­laten en weer met religie leren omgaan. Wat gebeurt er in de stad Amsterdam als het gaat om religie en hoe ziet de toekomst eruit? Tijdens Urban Religion op donderdag 21 juni om 19:30 uur brengen we je inspirerende mini-classes van vooraanstaande onderzoekers en professionals uit het veld. Hoe vinden seculiere stadsbewoners betekenis en spiritualiteit in een stedelijke context? Doe mee en ontdek het zelf!


De beweegvriendelijke buurt | 20:00 – 22:00
Elke dag voldoende bewegen is goed voor lichaam en geest, dat weten we allemaal. Van de dagelijkse fietstochten door de stad, de wekelijkse hardlooptrainingen in het park tot traplopen op kantoor; alle vormen van beweging geven een fit en energiek gevoel en dragen zo bij aan een gezond en gelukkig leven. Hoe maken we een stad met fijne speelplekken? Een stad die fungeert als één grote sportschool, een stad waar je veilig kunt opgroeien en oud kunt worden, en een stad waar je overal vanzelfsprekend kan fietsen. Hoe richten we de stad in zodat zij uitnodigt om te bewegen?

Er wordt veel gesproken over gezonde, beweegvriendelijke steden, maar hoe maak je ze? Want voldoende beweging verlengt het aantal gezonde levensjaren, verkleint de kans op obesitas, verlaagt zorgkosten en leidt tot minder ziekteverzuim, maar zorgt ook voor een levendige en vitale stad. Kom op donderdag 21 juni om 20:00 uur naar ‘De beweegvriendelijke buurt’ in Pakhuis de Zwijger! Praat en denk mee over hoe we de stad inrichten zodat zij uitnodigt om te bewegen.