De Zwijger tipt…

Over prestatiedruk in het onderwijs, seksuele vrijheid en tweedeling op de arbeidsmarkt
Reageer

Dinsdag 3 april – De Bijlesgeneratie

De prestatiedruk heeft jaren geleden al zijn intrede gedaan in de eerste fase van ons onderwijssysteem. Prestatiedruk in het onderwijs belast ouders en kinderen. ‘Als je wilt dat je kind omhoogklimt, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten.’ Wie de afgelopen periode De Luizenmoeder heeft gekeken, kan dit zinnetje wel dromen. De beroemde en beruchte Juf Ank probeert aan het einde van een aflevering de paniek bij ouders te temperen. Nu zijn de meningen verdeeld over dit programma, maar het leek erop dat juist de herkenbaarheid de miljoenen kijkers trok.

Het is duidelijk dat iedereen meegesleurd wordt in de strijd om meer, hoger en beter onderwijs. Louise Elffers schreef daar een boek over. Op dinsdag 3 april presenteert zij haar boek ‘De Bijlesgeneratie: Opkomst van de onderwijscompetitie’. Hierin beschrijft Louise Elffers hoe de inrichting van het Nederlandse onderwijs de druk op ouders en leerlingen nog eens extra opvoert. Naast deze boekpresentatie gaan we ook in gesprek met scholen, docenten, journalisten en andere experts.

Woensdag 4 april – Beminnen

Dinsdag 27 maart 2018 was een speciale uitzending van De Wereld Draait Door; een terugblik op het afgelopen seizoen. Eén ding werd duidelijk: er zijn veranderingen gaande. We kennen #MeToo, Black Lives Matter, beeldenstorm en genderneutraliteit. ‘Staan we op een kantelpunt?’, was de vraag bij DWDD. ‘The Times They Are a-Changin’ van Bob Dylan uit 1964 omvat perfect deze veranderende tijdsgeest. Er werd gesproken over verinnerlijking, culturele vermenging en seksualiteit onder jongeren. Hoe vrij zijn we in het beleven van onze seksualiteit? Volgens Sander Schimmelpenninck is het “de middenklasse die zo angstig is, want die hebben wat te verliezen.”

Filosoof Marli Huijer vraagt zich af hoe te beminnen zonder je in een identiteit vast te leggen. Zij pleit voor een seksuele revolutie. Filosoof Ype de Boer wijst ons in zijn boek ‘Murakami en het gespleten leven’ op een van de centrale thematieken in het werk van Murakami, namelijk de voortdurende worsteling met onze identiteit. Kom op woensdag 4 april naar Beminnen. Praat en denk mee over seksuele vrijheid met  Marli Huijer, Ype de Boer en Kaouthar Darmoni.

Donderdag 5 april – Mismatch op de arbeidsmarkt

Het vinden van werk is niet altijd even makkelijk. Welke problemen of misverstanden krijg jij te verduren? Wat ondervinden werkgevers en werknemers? En hoe moeten belangrijke spelers zich positioneren rondom dit probleem? De mismatch op de arbeidsmarkt is van alle tijden. Intelligence Group en Arbeidsmarktkansen.nl definieerde tien redenen waarom vraag en aanbod elkaar niet optimaal vinden. Eén daarvan is: ‘we onderscheiden ongeveer 430 beroepsgroepen, en bedenken daar meer dan 200.000 verschillende namen voor.’ Op die manier kunnen we ons voorstellen dat het vinden van een passende vacature met juiste functie erg moeilijk is. Ook zijn er ‘(…) meer dan 50.000 websites waarop vacatures staan.’ Waar te beginnen?

Ben je er bij donderdag 5 april? Meng je in het debat van het programma ‘Mismatch op de arbeidsmarkt’ en praat mee over hoe werkzoekenden en werkgevers beter op elkaar kunnen aansluiten. Onderdeel van het gesprek zijn arbeidsdeskundigen, beleidsmakers, politici, werkzoekende, werkgevers en betrokken burgers over de groeiende tweedeling op de arbeidsmarkt.