De Zwijger spreekt met… WeMakeThe.City

Stedenbouwkundige Eric van der Kooij over Amsterdam; een verbonden stad, vol met mogelijkheden.
Reageer

Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 staat geblokt in onze agenda’s: WeMakeThe.City, het festival dat de stad beter maakt. Vijf dagen lang pakken we, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving op. Op tientallen locaties verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld. De Zwijger sprak met Eric van der Kooij, teamleider Ruimtelijke Kwaliteit bij de gemeente Amsterdam. Tijdens het WeMakeThe.City Festival organiseert hij Up Close & Liveable en Close to Reality en is tevens voorzitter van het Amsterdam City Event dat op 21 juni plaats vindt. Hoe kijkt deze stedenbouwkundige naar Amsterdam?

Wat is de kracht van Amsterdam volgens jou?
“Amsterdam is een stad waarin veel ideeën kunnen gedijen en waar iedereen zijn eigen ruimte kan pakken en zoeken. Het is een stad vol mogelijkheden. Het mooie aan Amsterdam is dat we een hoge tolerantie grens hebben; iedereen is hartstikke welkom, mits je je binnen de bestaande kaders begeeft. Amsterdam is een stad waarin je je goed voelt, je kunt overal makkelijk komen. Dat komt omdat de stad zo verbonden is, er zijn geen geïsoleerde delen.”

Op wat voor manieren draagt het WeMakeThe.City Festival bij aan de toekomst van Amsterdam?
“Ik denk dat we trots mogen zijn op wat we hebben en wat de stad nog te bieden heeft. Het festival zal mensen laten beseffen dat ze onderdeel zijn van een groter geheel. Het kan mensen de mogelijkheid geven zich open te stellen voor verandering en stellen om kennis en ervaringen met elkaar te delen.”

Wat hoop je te bereiken met het WeMakeThe.City Festival?
“Ik hoop te bereiken dat we erin slagen om verschillende plekken en groepen mensen te activeren en met elkaar in verband te brengen. Dat dit zal bijdragen aan een gevoel van trots op de stad; trots op de mensen en trots op de mogelijkheden.”

Welk initiatief op het WeMakeThe.City Festival inspireert je?
“Het congres Up Close & Liveable dat wij zelf gaan organiseren op de vrijdag vind ik inspirerend. Tijdens deze summit gaan stedelijke professionals van 12 steden van over de hele wereld ons inspireren en met ons het gesprek aan over hoe de stad van de toekomst eruit moet gaan zien. Dus dat wordt heel interessant!”

Nieuwsgierig geworden naar Up Close & Liveable? Hier vind je meer informatie.

 

WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info!