De Zwijger spreekt met…WeMakeThe.City

Ontwerper Tobias Krasenberg, initatiefnemer van Buurtwerkplaats Noorderhof, laat zien hoe speels en serieus samengaan
Reageer

Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 staat geblokt in onze agenda’s: WeMakeThe.City, het festival dat de stad beter maakt. Vijf dagen lang pakken we, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving op. Op tientallen locaties verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld. De Zwijger sprak met ontwerper Tobias Krasenberg. Hij is initiatiefnemer van Buurtwerkplaats Noorderhof, één van de deelnemende initiatieven van het festival. Zij zetten de deuren van hun werkplaats in Nieuw-West open voor workshops en gaan in de toekomst een samenwerking aan met New Metropolis.

 

Wat is de kracht van Amsterdam voor jou?
“De kracht die ik heel vaak zie in Amsterdam, is die van de kunstenaar en de ontwerper. Zij nemen de verantwoordelijkheid over hoe de stad zich ontwikkelt. Wij proberen daar met de Buurtwerkplaats Noorderhof ook aan bij te dragen; design kan bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken. Gelukkig wordt deze groep van kunstenaars en ontwerpers steeds serieuzer genomen, dat vind ik een mooie ontwikkeling. Als kritische noot wil ik daar wel aan toevoegen dat Amsterdam altijd een mooie en een rauwe stad is geweest en het zou jammer zijn als dat helemaal zou verdwijnen. Rafelrandjes hebben een belangrijke functie voor een stad.”

Op wat voor manieren draagt Buurtwerkplaats Noordhof bij aan de toekomst van Amsterdam?
“Buurtwerkplaats Noordhof is een maak-, ontmoetings- en ontwikkelplaats. Het wordt vooral gedragen door de buurt. We zijn een plek die openstaat voor iedereen met een goed idee en waar mensen ook op eigen initiatief een project kunnen starten waar ze misschien moeilijk een plek voor vinden. Dit geldt ook voor organisaties, niet alleen individuen. Zo brengen we mensen samen én verder, of liever nog: zo brengen mensen zichzelf verder.”

Wat hoop je te bereiken met het WeMakeThe.City Festival?
“Het WeMakeThe.City Festival geeft Buurtwerkplaats Noorderhof de mogelijkheid om nieuwe samenwerkingen aan te gaan met nieuwe makers. Op zaterdag organiseren we in samenwerking met cultureel programmeur Pauline Quax bijvoorbeeld de ‘Maak Rommelmarkt’, een rommelmarkt met maak-workshops en een cultureel programma met poëzie en muziek. Het moet een laagdrempelige kennismaking worden met wat Buurtwerkplaats is en met haar netwerk. Sociaal kunstproject Bakkerij de Eenvoud is een belangrijke speler in dat netwerk. Ontstaan door en gevestigd in Buurtwerkplaats, zijn er inmiddels 7 bakkerijen door het hele land en wordt er momenteel een nieuwe oven gebouwd in buurthuis De Schakel in Nieuw West. Zij zullen met bezoekers brood bakken en spreken over het thema Eenvoud. We doen niet aan doelgroepen; iedereen moet zich welkom voelen.”

Welk initiatief op het WeMakeThe.City Festival inspireert je?
“Mag ik een algemener antwoord geven? Het interessante aan het WeMakeThe.City Festival vind ik dat het door alle doelgroepen en sectoren heen gaat. Het is niet alleen maar cultureel of alleen maar sociaal, maar alles wordt met elkaar in verband gebracht omdat ze allemaal invloed hebben op hoe een stad ontstaat. Daarnaast vind ik het mooi dat theorie en praktijk samenkomen tijdens het festival. Dat sluit goed aan bij de Buurtwerkplaats; mensen denken vaak dat het vooral een gezellige plek is. Dat is het ook, maar we kijken ook vanuit een theoretische hoek en organiseren bijvoorbeeld inhoudelijke symposia. We hebben een goede balans tussen plezier en serieus, net als dit festival. Dat vind ik mooi.”


WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info over het festival!