De Zwijger spreekt met… WeMakeThe.City

Marian Spier over: innovatie, TEDxAmsterdamwoman en de doughnut economy
Reageer

Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 staat geblokt in onze agenda’s: WeMakeThe.City, het festival dat de stad beter maakt. Vijf dagen lang pakken we, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving aan. Op tientallen locaties, verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld. De Zwijger sprak met één van de bestuursleden van het festival: Marian Spier over innovatie, TEDxAmsterdamwoman en de doughnut economy.

 

Wat is volgens jou de kracht van Amsterdam?
“Voor mij ligt de kracht van Amsterdam in de innovatie, de vernieuwing en de continue verandering in de stad. Een mooi voorbeeld van vernieuwende innovaties zijn de verschillende start-ups in Amsterdam. De investering die Amsterdam maakt in de start-up community, de technologie, het onderwijs en op het gebied van diversiteit zorgen ervoor dat de start-ups nog krachtiger worden in Amsterdam.”

Op wat voor manieren draagt jouw rol bij aan de toekomst van Amsterdam?

“Binnen de organisatie TEDxAmsterdamWomen heb ik drie dingen gedaan. Als eerste heb ik een start-up award programma ontwikkelt voor vrouwelijke entrepreneurs zodat zij met hun bedrijf kunnen scalen. Daarnaast heb ik binnen deze organisatie een platform ontwikkelt voor vrouwen in Nederland en in het buitenland die de wereld veranderen. Tot slot heb ik een bootcamp programma ontwikkelt voor vrouwelijke millenials die een baan zoeken.”

“Een goed voorbeeld van een vrouw die de wereld heeft veranderd is cardioloog Dr. H.F. (Harriette) Verwey. Tijdens de eerste TEDxAmsterdamWomen in 2010 bestempelde zij het feit dat er geen onderzoek gedaan werd naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Mede doordat zij dit verhaal heeft weten te vertellen wordt er nu wel aandacht besteedt aan het onderzoeken van hart- en vaatziekten bij vrouwen.”

“Naast mijn verantwoordelijkheden binnen TEDxAmsterdamWomen ben ik consultant. Ik adviseer de gemeente Amsterdam op het gebied van diversiteitsvraagstukken. Ook zit ik in de raad van toezicht in de scholengemeenschap Zaam waar 23 scholen bij aangesloten zijn. Binnen Zaam adviseer ik en houd ik toezicht op het gebied van grootstedelijke sociaal economische vraagstukken.”

Wat willen jullie bereiken met het WeMakeThe.City Festival?
“Als raadslid kijk en help ik mee om het festival naar een hoger niveau te tillen. De plannen zijn ambitieus en ik hoop dat het festival niet alleen in Nederland blijft maar ook wordt verspreid naar het buitenland zoals dit ook is bedacht in de plannen voor het WeMakeThe.City Festival.”

Welke ander initiatief op het WeMakeThe.City Festival inspireert jou?
“Ik kijk eigenlijk meer uit naar de sprekers waaronder de Engelse econoom Kate Raworth die gaat spreken over de doughnut economy. Kate zal vanuit een maatschappelijk perspectief verhaal doen over de hedendaagse economie.”

 

WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info!