De Zwijger spreekt met… WeMakeThe.City

Kim van den Anker geeft een kijkje in de wereld van het verbinden
Reageer

Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 staat geblokt in onze agenda’s: WeMakeThe.City, het festival dat de stad beter maakt. Vijf dagen lang pakken we, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving op. Op tientallen locaties verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld. De Zwijger sprak met Kim van den Anker, communicatiemanager bij Amsterdam Smart City (ASC). ASC is één van de founding partners van het festival.

Wat is de kracht van Amsterdam voor jou?
“Dat er een ontzettend groot ecosysteem bestaat van creatieve en innovatieve mensen en organisaties die zich bezig willen houden met de stad. De betrokkenheid is enorm, waardoor er aan de lopende band slimme en mooie dingen gerealiseerd worden. Zoveel dat we het soms bijna normaal gaan vinden, maar als we geïnteresseerde buitenlandse delegaties ontvangen – wat regelmatig gebeurt – dan zien wij Amsterdam weer door andere ogen en dan denken we; inderdaad, hier mogen we best trots op zijn.”

Op welke manier draagt Amsterdam Smart City bij aan de toekomst van Amsterdam?
“Amsterdam Smart City is een open collectief dat alle mensen en organisaties met hun gedeelde missie voor bijvoorbeeld een schonere, groenere en slimmere stad, bij elkaar brengt en faciliteert om belangrijke grote stappen richting hun missie samen voor elkaar te boksen. Denk daarbij aan een aardgasvrije stad. Wij zorgen ervoor dat, afhankelijk van de uitdaging op dat moment, alle waardevolle kennis, ervaring en netwerken die al aanwezig zijn in de stad gebundeld worden voor vooruitgang en er een praktische invulling aan wordt geven. Het is namelijk onze overtuiging dat multi-stakeholder-samenwerking een voorwaarde is voor echte stedelijke vooruitgang.”

Wat willen jullie bereiken met het WeMakeThe.City Festival?
“Vooral inzichtelijk maken wat er dagelijks al gebeurt in de stad. Dit festival brengt één keer per jaar alle partijen samen die werken aan de opgaven van de stad. Er wordt onderling al veel samengewerkt door deze partijen. Zij doen dit vanuit ieder hun eigen omgeving. Tijdens het festival werk én ben je samen. Zo kan gezamenlijk bekeken worden wat er al bereikt is en wat er nog gedaan kan worden.”

Is er een initiatief dat je inspireert op het WeMakeThe.City Festival?
“Ik ga dan toch kiezen voor de breedte. Wat mij inspireert is niet een specifiek initiatief, maar juist dat we het samen doen, met iedereen over de gehele samenstelling van de maatschappij. Wat, met een mooi woord, ook wel inclusiviteit wordt genoemd. Zo kan iedereen invloed uitoefenen op het proces. Dat zit ook in het DNA van Amsterdam Smart City. Achter de schermen wordt ook met bloed, zweet en tranen gewerkt door verschillende partijen om het festival tot een groot succes te maken. Uiteindelijk doe je dat met elkaar.”

WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info!