De Zwijger spreekt met… WeMakeThe.City

Femke Awater over reusachtige tuinen, fruitbomen en tiny houses
Reageer

Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 staat geblokt in onze agenda’s: WeMakeThe.City, het festival dat de stad beter maakt. Vijf dagen lang pakken we, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving op. Op tientallen locaties verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld. De Zwijger sprak met de programmacoördinator van het festival: Femke Awater, over reusachtige tuinen, fruitbomen en tiny houses.  

 

Wat is volgens jou de kracht van Amsterdam?
“Ik denk dat de kracht van Amsterdam vooral de diversiteit in de stad is. Er zijn 180 verschillende nationaliteiten in Amsterdam die allemaal met elkaar samenleven. Door deze diversiteit ontstaan er allemaal nieuwe initiatieven in Amsterdam zoals de Beach. De Beach maakt samen met mensen en organisaties projecten die gemeenschappen sterker maken. Samen met Makers Unite leert de Beach bijvoorbeeld vluchtelingen skills aan waar ze wat aan hebben. Dit doen ze aan de hand van activiteiten zoals het maken van kleren of tasjes die ook verkocht worden.”

Op wat voor manieren draagt jouw rol bij aan de toekomst van Amsterdam?
“Als programmacoördinator praat ik dagelijks met ontzettend veel verschillende initiatieven die allemaal op zichzelf vernieuwend zijn. Mijn doel is om alle initiatieven een podium te bieden voor nu en voor de toekomst. Daarnaast gaat het tijdens het WeMakeThe.City Festival ook om het verbinden van al deze initiatieven. Samen kunnen de verschillende initiatieven in de toekomst voor nog meer vernieuwingen zorgen in Amsterdam.”

Wat willen jullie bereiken met het WeMakeThe.City Festival?
“WeMakeThe.City is begonnen toen Amsterdam in 2016 de iCapital award heeft gewonnen omdat ze niet alleen van bovenaf regels oplegde aan de stad maar juist de bottom-up structuur binnen de stad heeft benadrukt en bevorderd. De iCapital award heeft Pakhuis de Zwijger een impuls gegeven om de verschillende bottom-up initiatieven zichtbaar te maken. Het winnen van de iCapital is natuurlijk heel erg leuk en voor een jaar staan de verschillende initiatieven in het zonnetje. Maar wat het WeMakeThe.City Festival echt wil bereiken is dat de verschillende initiatieven elk jaar opnieuw een impuls krijgen om ontwikkelingen te vinden voor de toekomst van Amsterdam. Dit doet het festival door de initiatieven een podium te bieden en met elkaar te verbinden.”

Welke ander initiatief op het WeMakeThe.City Festival inspireert jou?
“Docking station is een heel leuk initiatief. Het is een tiny house dat ook verplaatst kan worden. Er zit elke maand een andere (internationale) fotograaf in. Die fotograaf kan daar voor een maand slapen, eten en werken maar krijgt ook alle contacten van de organisatie. Voor WeMakeThe.City komt er bijvoorbeeld iemand uit Japan en zij krijgt dus de kans om aan heel veel mensen in Amsterdam haar werk te laten zien. Daarnaast was ik onder de indruk van de fruittuinen van west. Het is een reusachtig gebied met allemaal fruitbomen en moestuinen waar je in de zomer je eigen fruit kan plukken. Ze hebben een eigen café & restaurant en ruimtes voor lezingen over verschillende onderwerpen zoals gezondheid & kinderen.

‘’Ik dacht echt wow waarom ken ik dit niet!’’

Het pand is duurzaam gemaakt en alle producten worden hergebruikt. Het is een perfect voorbeeld van circulaire economie.”

 

WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info!