De Zwijger spreekt met… WeMakeThe.City

Anna Yudina over de samenwerking tussen verschillende disciplines om stedelijke eenzaamheid te overwinnen.
Reageer

Anna Yudina schrijft over architectuur en design en is curator. Eén van haar voornaamste interesses is het onderzoeken van hoe architectuur, design en kunst zich tegenwoordig ontwikkelen. Welke rol zullen zij hebben in de toekomst? En hoe kunnen zij bijdragen aan het creëren van nieuwe levensvormen in de stad? Het is belangrijk, volgens Anna, om hierover te spreken op een manier die toegankelijk is voor een groter publiek, omdat het iedereen die in de stad woont aangaat.

Wat is de kracht van de stad?
“Ik denk dat de stad één van de belangrijkste uitvindingen is van de mensheid. Het is een heel complex organisme, dat bestaat uit verweven, continu transformerende en ontwikkelende netwerken. Luis Bettencourt – een theoretisch fysicus en een vooraanstaand onderzoeker in stedelijke wetenschap en complexe systemen – vergelijkt een stad met een ster, een extreem krachtige generator van energie. Een stad genereert mogelijkheden voor interactie tussen mensen, die resulteren in nieuwe ideeën, relaties en overeenkomsten. Veel nieuwe vormen van creativiteit bestaan omdat steden bestaan. Op het moment brengt het internet dit naar een heel nieuw level, maar het is allemaal begonnen met de steden.
Leven in de stad betekent aan de ene kant dat je moet passen in dit complexe netwerk, maar aan de andere kant is het een veel grotere kans om jouw unieke plek te vinden en jouw unieke bijdrage te leveren.”

Welke uitdagingen zie je als meest urgent voor de stad?
Waarschijnlijk is één van de meest belangrijke uitdagingen om de geweldige mogelijkheden van de stad beschikbaar te maken voor iedereen die in de stad leeft. Niet alleen theoretisch toegankelijk, maar ook in de praktijk. Een andere uitdaging is om de stad een gezonde plek te maken om te leven, en daarbij de voordelen te behouden die het leven in een hedendaagse stad heeft.”

Hoe draag jij bij aan WeMakeThe.City?
Wij presenteren het programma Architecture of Connection, waar we voorbeelden zullen laten zien van hoe architectuur en design kunnen bijdragen aan het wegnemen van een gevoel niet verbonden te zijn in de stad. Een voorbeeld is ‘House for Seven People’ in Tokyo. De begane grond van deze privé woning, is ontworpen als een combinatie van een woonkamer, café, bibliotheek en workshop. De architecten Mio Tsuneyama en Madeleine Kessler zien dit project als een katalysator voor herleving van de lokale gemeenschap.
A10, het nieuwe Europese collectief dat experts uit verschillende Europese landen samenbrengt, initieert de serie van gesprekken en visuele essays tijdens Achitecture of Connection, in samenwerking met andere Nederlandse en internationale collega’s.”

Welke andere organisaties vind je inspirerend op het WeMakeThe.City festival?
Ik waardeer het evenwichtige en stabiele model van Pakhuis de Zwijger, dat het mogelijk maakt om open debat te voeren, heel erg. Ik kijk ook uit om meer te weten te komen over de dag toegewijd aan de ‘De stad als uitdaging‘. Het zal extreem interessant zijn om te zien welke uitdagingen de mensen die in en voor de stad werken, identificeren. En ook om te zien wat hun ideeën, plannen en acties zijn om deze uitdagingen aan te gaan.”

Wat wil je bereiken tijdens WeMakeThe.City?
“We willen een verzameling aan veelzijdige informatie bieden, die denk ik nuttig zal zijn in het identificeren van mogelijkheden. De capaciteit van architecten en van design denken in het omgaan met de onderwerpen van stedelijke eenzaamheid en het niet verbonden voelen. Wanneer we spreken over wereldwijde problemen, is het makkelijk om te denken dat we te klein zijn om enige verandering teweeg te kunnen brengen. Natuurlijk kan niemand zulke problemen alleen oplossen, dit vraagt om een grote samenwerking van verschillende disciplines, stadsmakers en beleidsmakers. Maar het is belangrijk om te weten dat je – als architect in ons geval – echt grote verandering teweeg kunt brengen. Dit is waarom we voorbeelden willen laten zien van wat en hoe het gedaan kan worden. Dit is ook een manier om het gevoel van niet verbonden te zijn weg te nemen.”

 

WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info!