De Zwijger spreekt met… WeMakeThe.City

Over wat de Amsterdam Economic Board inspireert om de Metropoolregio Amsterdam groener, gezonder en slimmer te maken
Reageer

Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 staat geblokt in onze agenda’s: WeMakeThe.City, het festival dat de stad beter maakt. Vijf dagen lang pakken we, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving op. Op tientallen locaties verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld. De Zwijger sprak met één van de founding partners van het festival: Nina Tellegen. Zij is directeur van de Amsterdam Economic Board en vertelt over de kracht van de Metropoolregio Amsterdam.

 

Wat is volgens jou de kracht van Amsterdam?
“De kracht van Amsterdam ligt in haar diversiteit; Amsterdam is bij uitstek een stad waar een grote verscheidenheid aan mensen samenkomt. Die samenkomst zorgt voor inspiratie en innovatie. De Amsterdam Economic Board buigt zich echter niet alleen over Amsterdam, maar kijkt naar de gehele Metropoolregio. Ook de regio is immens divers; de bevolking van Lelystad is bijvoorbeeld weer heel anders dan de bevolking van Amsterdam.”

Hoe draagt de Amsterdam Economic Board bij aan de ontwikkeling van Amsterdam?
“De Metropoolregio Amsterdam staat voor een aantal grootstedelijke uitdagingen. De Board werkt aan vijf van deze uitdagingen; Circulaire Economie, Mobiliteit, Gezondheid, Talent voor de Toekomst en Digitale Connectiviteit. In het kort komt het erop neer dat de Amsterdam Economic Board de Metropoolregio Amsterdam groener, gezonder en slimmer wil maken. Per uitdaging hebben we een andere en specifieke aanpak. Voor de uitdaging Circulaire Economie ondersteunen wij bijvoorbeeld bedrijven die hun producten circulair willen gaan inkopen.”

Wat willen jullie als organisatie in 2025 voor Amsterdam hebben gerealiseerd ?
“Om een groene, gezonde en slimme regio te realiseren, hebben we als Amsterdam Economic Board een aantal stippen aan de horizon geformuleerd waar we naar toe werken . Zo willen we dat de Metropoolregio Amsterdam in 2025 dé circulaire hotspot is, maar ook de hub voor digitale innovatie van Europa. Verder is het doel dat bewoners van de Metropoolregio Amsterdam twee extra gezonde levensjaren hebben. Daarnaast is het stedelijk vervoer in de Metropoolregio Amsterdam emissievrij en beschikt de regio in 2025 over de meest adaptieve arbeidsmarkt van Europa.”

Welke andere organisatie op het WeMakeThe.City Festival inspireert jullie?
“Als ik er één moet kiezen, uit alle verschillende initiatieven en organisaties die het WeMakeThe.City Festival rijk is, kies ik het project Knowledge Mile van Matthijs ten Berge. Hij ziet grote potentie in het gebied tussen het Amstelplein en de Nieuwmarkt, omdat er in dit gebied allerlei onderwijsinstellingen en kennisinstellingen liggen. Samen met het Sciencepark, het VU kennis kwartier, het Marineterrein, het AMC, 3D makerszone in Haarlem, Greenport en Techport laten zij zien dat ze een verbonden ecosysteem zijn. Die verbinding van de kennisinfrastructuur vind ik inspirerend.”

Wat willen jullie bereiken met het WeMakeThe.City Festival?
“Voor de Amsterdam Economic Board is de deelname aan het WeMakeThe.City Festival een bijzondere mogelijkheid om onszelf in een nieuwe context –zoals een festival- te presenteren. Het geeft ons tegelijkertijd de gelegenheid om verschillende groepen te betrekken en bereiken; van bewoners tot grote partijen.”

 

WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info!