De Zwijger spreekt met… VPRO Tegenlicht

Marije Meerman over hoe een schoolpleinidee uitgroeide tot de Tegenlicht Meet Ups
Reageer

VPRO Tegenlicht zoekt verhalen op plekken waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. Zowel nationale als internationale ontwikkelingen die de wereld om ons heen vormen, worden op controversiële doch gegronde manier geanalyseerd door VPRO Tegenlicht.

De Tegenlicht Meet ups vonden hun begin in september 2013. Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger, sprak Marije Meerman, destijds regisseur van VPRO Tegenlicht, aan op het schoolplein. Als fervent Tegenlicht-kijker raakte hij geïnspireerd en zag mogelijkheden in de overlap van thema’s van Pakhuis de Zwijger en Tegenlicht. Toenmalige eindredacteuren Frank Wiering en Henneke Hagen sloten de deal en de Tegenlicht Meet Ups vinden sindsdien wekelijks plaats. De onderwerpen die Tegenlicht wekelijks de wereld instuurt, vormen het startpunt van de dialoog tijdens de Meet Ups. Marije Meerman is sinds januari 2015, samen met Doke Romeijn, eindredacteur van VPRO Tegenlicht. Wij spraken met haar over hoe de Tegenlicht Meet Ups elke week een soort openbare redactievergadering zijn.

Wat zijn de drijfveren van VPRO Tegenlicht?
“VPRO Tegenlicht draait om het onderzoeken van nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. De Meet Ups verbreden de dialoog. Normaal gesproken maak je een programma en kun je tijdens de uitzending misschien gluren of de buren ook kijken. Naast wat er op Twitter wordt gezegd, is dat wat je aan feedback krijgt. Als maker is er niets bevredigender dan met een zaal doorpraten over jouw programma. Het is vaak heel inspirerend en het helpt je enorm om na te denken over welk nieuw onderwerp jouw uitzending aansnijdt. Je zou het bijna kunnen zien als een soort openbare redactie vergadering. Je denkt met z’n alle door. Wat Pakhuis echt heel goed doet, is dat iedereen zijn mening kan geven en gehoord kan worden. Het is echt een openbare discussie die het gesprek verder helpt. Dat is onmisbaar voor een programma als Tegenlicht.”

Wat betekent Pakhuis de Zwijger voor VPRO Tegenlicht?
“Pakhuis de Zwijger en VPRO Tegenlicht hebben een intensieve samenwerking. Tijdens een van de eerste Meet Ups was er een man uit Groningen die na afloop op tijd weer zijn trein moest halen. Volgens hem zou er in Groningen ook belangstelling zijn voor dialoog. We hebben toen de stap genomen clips uit de uitzending ook ter beschikking te stellen voor initiatieven in andere steden en dorpen. We helpen hen met voorinformatie over de avonden en trainingen over gebruik van sociale media en nadenken over het vormgeven van de bijeenkomsten. In 27 of 28 steden en dorpen in heel Nederland vinden er regelmatig Meet Ups plaats die altijd voor iemand in de buurt zijn. Daarnaast ook in 3 Belgische steden en 1 in Adis Ababa, Ethiopië. De Meet Ups gaan over de grenzen!

Wat wil VPRO Tegenlicht agenderen?
“Ik zie het als onze taak om het publieke debat te entameren. VPRO Tegenlicht is een platform van online, de Meet Ups, de Tegenlicht uitzending op televisie en sinds kort ook de podcast Future Shock. Op alle media willen we de discussie faciliteren en agenderen. Ik ben zelf een ontzettende fan van podcasts, net als Chris Kijne, die de stem van VPRO Tegenlicht doet. Het leek ons fijn om met de podcasts nog verder de diepte in te gaan op een persoonlijke en dichtbije manier. Het is een intiem medium. Je hebt meer mogelijkheden om het verhaal te bouwen door middel van geluid, vormen van presentatie, en interviewtechnieken; het verhaal dichter bij mensen te brengen. Ogen dicht en verder niks.”

Noem een moment dat Pakhuis de Zwijger jou iets heeft geleerd.
“Iedere week! Ik zit er bijna iedere week en dan denk ik: wauw! ‘Shoppen volgens China’ vond ik fantastisch. Toen heb ik ademloos zitten luisteren. Heel intelligente vragen uit de zaal, veel interactie, dat is ook leuk om te zien. De discussie is zowel toegankelijk als op niveau. Het publiek wordt niet voor minder gehouden dan dat ze zijn.”

Liggen er nog mooie projecten in het verschiet met Pakhuis de Zwijger?
“Wat ons betreft gaan we nog lang door met de Meet Ups. Wij zijn groot fan! We hebben 28 keer per jaar een uitzending en daarbij de Meet Up. Vorig jaar hadden we een speciale verkiezingsavond. Het is altijd erg leuk om te kijken of je ergens bij kunt aanhaken. We vinden alles leuk, we staan open voor alle experimenten om te proberen!”

Vanavond om 20:00 in de IJ Zaal de 124e Tegenlicht Meet Up: Slag aan de Donau. Reserveer hier een plekje!