De Zwijger spreekt met… VanPlestik

Nout Kooij over het maken van nieuwe producten van Amsterdams afval.
Reageer

Nout begon in 2014 met als doel 3D-print filament te vervaardigen van gerecycled plastic. Door veel bedrijven binnen de Nederlandse recycling industrie te bezoeken kwam Nout erachter dat veruit het grootse deel van het afvalplastic in Nederland wordt verbrand of in het buitenland wordt gedumpt. Nout probeert met VanPlestik zoveel mogelijk plastic te redden van het bittere einde in het grondstoffencrematorium.


Wat is voor jou de kracht van de stad?
“De stad heeft een bepaalde aantrekkingskracht omdat er veel gebeurd. Elke dag komen er duizenden mensen richting de stad. Sommigen om iets te kopen, anderen om te werken en daartussen nog een tal van andere redenen. Je zou de stad kunnen vergelijken met een snelkookpan. Het is super dichtbevolkt en dat brengt een bepaalde dynamiek met zich mee. Daarbij horen weer bepaalde uitdagingen die je ergens anders niet vindt. Het interessante aan Amsterdam vind ik het dorpsgevoel wat hier heerst, ondanks dat in deze stad bijna een miljoen mensen leven. Dit brengt een interessant netwerk van creatievelingen en ondernemende types met zich mee.”

Wat is jullie grootste uitdaging voor de stad?
“Ik voel dat dit voornamelijk op sociaal gebied is. Het feit dat Amsterdammers steeds meer het centrum uit worden gedreven door toeristen en expats. Je krijgt een soort uitwijding naar de wijken buiten het oude centrum. Zo worden verschillende groepen gemixt die niet gewend zijn om samen te wonen. Amsterdam groeit en dat zal zich op allerlei vlakken gaan manifesteren.”

Hoe draagt VanPlestik bij aan het WeMakeThe.City Festival?
“Wij stellen onze werkplaats open en zijn opgenomen in een aantal fietsroutes. Eén van de doelen die VanPlestik heeft is het delen van kennis en laten zien wat er allemaal mogelijk is met plastic recycling. Je kan mooie producten maken en dit willen we laten zien, maar ook de techniek. Hoe recycle je plastic? Kortom komt het neer op het dichterbij de mens brengen van gerecycled plastic.
Plastic recycling heeft namelijk een soort blackbox om zich heen. Iedereen weet dat het gebeurd of dat je eigenlijk je plastic afval moet inleveren, maar bijna niemand weet wat het echt inhoudt. Je brengt je zak ergens heen en je hoopt dat het op een bepaalde manier terugkomt. Je gooit iets weg en je hoopt dat er wat mee gebeurd, maar hoe en wanneer? Het concept van recyclen is eigenlijk heel simpel en heel begrijpelijk, wij realiseren het hele proces in onze werkplaats. Dit zal gedemonstreerd worden tijdens het festival.”

Welke andere organisatie inspireert jou op het WeMakeThe.City Festival?
“Brouwerij de Prael. Ten eerste is het een sociale werkplaats. Zij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op andere manieren zijn ze ook vooruitstrevend. Zij maken bijvoorbeeld bier uit regenwater en ze staan vooral heel erg open voor samenwerking met andere initiatieven. Het gebruik van regenwater is gerealiseerd met een startende onderneming uit Amsterdam. Wij werken nu ook samen met hen aan een project, waar we van hun bierfusten terrasmeubilair maken voor op hun terras. We hadden eerder al zonneschermen geïnstalleerd op hun locatie gemaakt van een onderdeel van de bierfusten.”

Wat willen jullie bereiken met het WeMakeThe.City Festival?
“We hopen andere mensen een kijkje te geven in de mogelijkheden van plastic recycling en bezoekers te inspireren om er wat mee te doen. Daarnaast hopen we ook een gevoel van waarde te creëren voor het materiaal, want dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend.”

WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info!