De Zwijger spreekt met … ROEF

Jesse Jörg over het magische dakgevoel: “Niemand ziet jou, maar jij ziet iedereen.”
Reageer

Op vrijdag 22 juni vindt ROEF plaats, het hoogste festival op twintig magnifieke Amsterdamse daken waarbij een heerlijke programmering gecombineerd wordt met prachtige uitzichten. Initiatiefnemers Remco Moen, Alex van der Meer, Eva Braaksma, Cathelijn de Reede en Jesse Jörg begonnen ROEF vanuit een fascinatie voor de potentie die het daklandschap draagt. Pioniers maken die potentie zichtbaar door op verschillende manieren écht iets met hun dak te doen. Toch is er nog 97,5 procent van het potentiële daklandschap op dit moment niet in gebruik. Hoe kunnen we zorgen dat de daken worden vergroend, verduurzaamd en uiteindelijk aan elkaar en het maaiveld worden verbonden? Hoe kunnen we voorbij individueel getransformeerde daken naar een volwaardig daklandschap? De Zwijger sprak met Jesse Jörg, die naast mede oprichter van ROEF ook onderdeel van de Nieuw Amsterdam Raad en oprichter van WeTheCity is, een bedrijf dat de stad toont als gedeeld canvas dat we samen kunnen inkleuren. Hij neemt ons mee op een tocht over de daken van Amsterdam.

Wat is de kracht van de stad?
“In de basis is een stad een continu proces waar heel veel verschillende mensen een rol in spelen. Al die verschillende mensen brengen hun eigen kwaliteiten mee en gaan op talrijke manieren creatieve processen aan waardoor vanalles ontstaat en daar gaat een enorme kracht vanuit. Soms negatief, maar heel vaak positief. Voor mij persoonlijk is Amsterdam de stad waar ik mezelf ben geworden en ik merk steeds vaker dat ik dat verhaal deel met vele stadgenoten.”

Welke grote uitdagingen zien jullie voor de stad?
“Er zijn talrijke uitdagingen, waarvan één er bijvoorbeeld is het terugdringen van de groeiende kloof tussen inkomen verkregen uit arbeid en inkomen verkregen uit kapitaal. Een andere uitdaging is om Amsterdam een klimaatneutrale stad te maken. Met ROEF richten we ons op die tweede uitdaging en focussen op het optimaal gebruik maken van het potentieel van het daklandschap. Dat levert bovendien een bijdrage aan het rainproof maken van de stad, het koel houden van de gebouwen, het toevoegen van fijne gezonde leefomgevingen en ga zo maar door.
Binnen de transformatie van het daklandschap zijn er natuurlijk ook veel uitdagingen. Allereerst is het lastig dat veel grote gebouwen met geschikte daken gezien worden als investering waarmee een bepaald rendement moet worden behaald. Die gebouwen maken vaak onderdeel uit van een vastgoedportefeuille en het is daardoor moeilijk om met de juiste persoon te bereiken en ervan te overtuigen het dak te transformeren. We proberen daar een verschil in te maken door het symposium en de Dakplannen Fabriek in samenwerking met Rooftop Revolution. Je moet eigenlijk eerst zelf op een bijzonder en mooi dak hebben gestaan om te denken: ‘ja dat kan eigenlijk ook gewoon’. We willen daarom zorgen dat er veel mensen begeistert raken en denken: ‘wauw, ja!’ Het refereert aan dat old school gevoel toen je als kind de boom in klom en op een tak naar beneden keek. Niemand zag jou, maar jij zag iedereen. Dat is gewoon magisch!”

Hoe dragen jullie bij aan WeMakeThe.City?
“Vrijdag 8 juni, voorafgaand aan WeMakeThe.City, organiseren we Drie Daken Diners in samenwerking met Lowlander en The Creative Chef. Het Drie Daken Diner start op één van de hoogste daken van de stad: het nieuwe QO Amsterdam. Vervolgens wordt bij verschillende Amsterdamse rooftops een smaakvol driegangendiner gecombineerd met bijpassende, botanisch gebrouwen Lowlander bieren en heerlijke uitzichten. Donderdag 21 juni is een speciale rooftop editie van Pecha Kucha in samenwerking met Pop-Up City en Spaces. Vrijdag 22 juni beginnen we met een Rooftop Symposium waarin je het daklandschap van de toekomst leert kennen! Daarnaast leer je meer over de urgentie en uitdagingen in het opschalen van groen. Daarna ontdek je tijdens het festival de hoogste daken, mooiste uitzichten, theatrale verrassingen, groene innovaties en upcoming bandjes. Ga rolschaatsen op 85 meter hoogte of op ontdekkingstocht met kleurrijke vogels. Duik in een hottub of in een escape room. Vermaak je met de vele DJ’s en bandjes of luister naar het hoogste woord van dichters en connaisseurs. Zaterdag 23 juni organiseren we stadsexpedities in samenwerking met MOSS, De Dakdokters, Rooftop Revolution en CIRCL over dakarchitectuur, eetbaar groen op daken, vergroening van daken en het daklandschap van de toekomst.”

Welke andere organisatie op het festival inspireert jullie?
“Er zijn heel veel organisaties die ons inspireren. Amsterdam Rainproof vinden we bijvoorbeeld een bijzondere organisatie, omdat ze zo goed in staat zijn om van de uitdaging die in eerste instantie op het bordje ligt van Waternet, een gedeelde uitdaging te maken. En ze weten ook heel goed wat ze niet goed kunnen en werken bijvoorbeeld veel samen met creatieve partijen.”

Wat willen jullie bereiken met WeMakeThe.City?
“Net als WeMakeThe.City willen we de stad verbeteren. Door onze samenwerking kunnen we onze slagkracht vergroten, nieuwe allianties sluiten en bestaande allianties versterken om uiteindelijk te zorgen dat we in Amsterdam een volwaardig daklandschap kennen. Een daklandschap dat groen, duurzaam en zoveel mogelijk publiek toegankelijk is.”

WeMakeThe.City, het festival dat steden beter maakt, vindt plaats van woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 in Metropoolregio Amsterdam. Op verschillende daken in de stad ontdek je de potentie van het daklandschap tijdens het Rooftop Festival ROEF; een rolschaatsbaan op 85 meter hoogte, DJ’s, bandjes, veel eten, en vergeet je zwemkleding niet! Na aanschaf van je festivalpas voor WeMakeThe.City, kan je een kaartje met korting kopen voor Rooftop Festival ROEF op onze website.
Meer info over de stadsexpeditie van ROEF, vind je hier!