De Zwijger spreekt met Richard Koek

Over carriereswitches, fotografie en New York
Reageer

Richard Koek is een Nederlands-Argentijnse fotograaf en visual storyteller. Onlangs verscheen zijn boek New York New York: een visuele lofzang. Tijdens WeMakeThe.City zal komt hij spreken tijdens Urban Stories: An Ode to Urbanization. Maar eerst spraken wij hem over zijn werk en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

 

Wat inspireerde jou 17 jaar geleden om je loopbaan als jurist op te geven en de stap naar The Big Apple te wagen?
“Ik ben gestopt met het juridische vak, omdat ik merkte dat het niet mijn passie was. Dat terwijl het mij wel opviel dat mijn collega’s creatief werkten met de juridische regels. Het maakte mij ongelukkig. Ik ging op zoek naar iets dat mij wel die vervulling zou geven. Dat is me uiteindelijk gelukt. Ik moest wel helemaal opnieuw beginnen. Ik wist niks van fotograferen, mijn eerste stap was teruggaan naar school en zeven jaar assisteren, ja terug naar af om een vak te leren. In fotograferen vind ik nu mijn passie en dat is wat belangrijk is.”

In je interview met de nieuwe revue las ik dat financieel rondkomen en concurrentie tijdloze uitdagingen blijven. Voor wat voor uitdagingen sta je nog meer?
“Ik sta nog steeds voor dezelfde uitdagingen. New York is ontzettend duur, dus geld verdienen, is een eerste overlevings vereiste in NYC, er is geen sociaal vangnet. Met dit boek en mijn expositie bij Eduard Planting Gallery zijn de kosten hoger en dus ook de risico’s. Creatief weet ik goed wat ik wil en wat ik kan, de uitdaging zit hem daar in de uitvoering. Ik heb niet één doel voor ogen, ik heb geleerd dat wat ik wil niet altijd hetgeen is dat ik nodig heb. De uitdaging zit hem in het zien wat goed voor me is en wat ik kan betekenen voor een ander. Als ik terugkijk op wat ik nu bereikt heb, ben ik heel tevreden.”

Hoe maak jij impact op de wereld?
“Ik merk dat ik mensen raak met mijn foto’s. Mijn werk zie ik als een een verzameling van (visuele) connectiepunten waar mijn exclusieve verhaal dat ik meedraag, iets raakt bij het persoonlijk verhaal van de kijker, want iedereen heeft zijn eigen geschiedenis en eigen dromen. Het verbindingsgevoel en identificatie, is iets dat wij als mensen allemaal nastreven om gelukkig te zijn. Mensen zoeken common grounds : de basis in onze zoektocht naar geluk en de bron van liefde en veiligheid.”

Welke verwachtingen heb je van de Urban Stories avond?
“Ik hoop dat het publiek vragen durft te stellen. Ik ken eerlijk gezegd alleen Jan Rothuizen van de sprekers die zijn uitgenodigd deze avond. Zijn werkwijze is vergelijkbaar met de mijne, maar dan met tekeningen: verhalen verzamelen waarmee mensen zich kunnen identificeren en verbinden. Ik hoop dat we met z’n allen een mooie conversatie op gang brengen die ook pittig kan zijn wat betreft heikele punten in urbanisatie en hoe we daarmee omgaan. De problemen in NYC (de V.S.) zie ik als een voorbode van de knelpunten in de toekomst in Nederland Ik ben bijvoorbeeld benieuwd hoe andere sprekers omgaan met “gentrification”. Dit is in NYC een groot probleem.”

WeMakeThe.City, het festival dat steden beter maakt, vindt plaats van woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 in Metropoolregio Amsterdam. Reserveer hier een plekje voor de Urban Stories avond!