De Zwijger spreekt met… Rethink

Over het creëren van meer diversiteit en een Heritage Tour door Amsterdam tijdens WeMakeThe.City festival
Reageer

Umayya Abu-Hanna is projectleider bij Rethink. Haar kantoor en de vergaderingen van Rethink bevinden zich namelijk allemaal binnen de muren van het Pakhuis de Zwijger kantoor. Rethink werkt aan democratie en diversiteit. Dit doen ze alleen op een iets andere manier dan meestal gebeurt. Rethink probeert buiten de marges te handelen, om zo diversiteit an sich niet te fetisjeren. Hoe doen ze dit?

Wat zijn de drijfveren van Rethink?
“Rethink als organisatie bestaat sinds afgelopen november, maar het echte werk begon al een jaar eerder, eind 2016. We zijn een organisatie die werkt aan het creëren van meer democratie. We proberen buiten de marges te handelen, om zo een fetisj rondom diversiteit te voorkomen. Iedereen probeert ‘de ander’ maar leuk en aardig te vinden, waardoor zij een soort fetisj worden. We werken met drie groepen. De ‘zwarten’, de ‘moslims’ en de ‘vluchtelingen’. Hiervoor maakt het niet per se uit of je jezelf ook daadwerkelijk beschouwd als een onderdeel van deze groep, het gaat er juist om dat anderen jou categoriseren binnen deze groep. Het is jouw geprojecteerde identiteit. We werken eraan om deze groepen met elkaar te verbinden, een brug te slaan. Ons werk vindt vooral plaats op een macro-level, op dit niveau proberen we nieuwe verhalen te produceren voor een meer diverse toekomst!”

Wat betekent Pakhuis de Zwijger voor jullie?
“Pakhuis de Zwijger is heel belangrijk voor ons. Eigenlijk zijn we een soort kangoeroe. Pakhuis de Zwijger is de moeder, en wij van Rethink zitten in de buidel. Ook zijn ze een grote sponsor van ons, zij bieden ons kantoorruimte en ruimtes om onze evenementen in te organiseren. Onze evenementen zijn bijvoorbeeld ook te vinden in de agenda van Pakhuis de Zwijger. Ook werken we veel samen met Pakhuis de Zwijger.”

Wat willen jullie agenderen of ter sprake brengen?
“Het meer divers maken van leiderschap. Wij willen in het proces van verandering zitten, in alles! Daarnaast vinden we het belangrijk om iedereen er van te overtuigen dat iedereen zijn identiteit en gemeenschap moet overdenken, Rethink! Niet alleen Nederlanders en de Nederlandse gemeenschap heeft problemen met racisme en een gebrek aan diversiteit, dit bevindt zich ook zeker binnen de andere ‘groepen’ waarmee we werken.”

Noem een moment dat Pakhuis de Zwijger je iets heeft geleerd.
Oh, all the time! In 2011 ben ik vanuit Helsinki naar Amsterdam verhuisd. Pakhuis de Zwijger heeft mij veel geleerd over hoe je naar de stad kijkt, hoe je een stad bouwt, over netwerken. Maar ook een Amsterdamse attitude van: ‘geef niet op’, daar houd ik van. Een soort VOC-mentaliteit, maar dan met een juist doelwit; ‘Let’s put your boots on and we don’t take no for an answer!’ Daarnaast vind ik de atmosfeer bij Pakhuis heel erg leuk, bijvoorbeeld dat we allemaal samen eten. Daardoor ben ik ook op een veel positievere manier naar Amsterdam gaan kijken.”

Liggen er nog mooie projecten met Pakhuis de Zwijger in het verschiet?
“Op dit moment hebben we zelf een hoop dingen in het verschiet liggen! Naast evenementen, willen we bijvoorbeeld een locatie voor transformatie openen en we zijn bezig met animaties voor op scholen. Maar samen met Pakhuis de Zwijger krijgen we een eigen onderdeel bij het WeMakeThe.City festival. Samen met hen doen we een Heritage Tour door Amsterdam. Deze tour gaat per rondvaartboot langs allerlei plekken in Amsterdam die verbonden zijn aan zijn koloniale geschiedenis en slavernij. De tour gaat over het koloniale verleden en over hoe de stedelijke planning van Amsterdam daar op verder is gebouwd.”

 

WeMakeThe.City, het festival dat steden beter maakt, vindt plaats van woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 in Metropoolregio Amsterdam.
Meer info vind je 
hier!