De Zwijger spreekt met… IMOVE Foundation

Over Dabke bij New Metropolis en het belang van dans en beweging voor vluchtelingen.
Reageer

Bij de Pakhuis de Zwijger dependance New Metropolis wordt niet alleen maar gepraat. Op donderdag 25 oktober swingde het pand tijdens de Dabke workshop, een Leventijns-Arabische cirkel-volksdans. Het initiatief kwam van Nikita Shahbazi en Saeed Terbo van de IMOVE Foundation. Pakhuis de Zwijger praat met Nikita over hoe ze met dans vluchtelingen wereldwijd helpt en verbindt, en wanneer we weer kunnen dansen bij New Metropolis!

Hi Nikita! Wie ben je en waar ben je mee bezig?
“Ik ben Nikita, geboren in Iran en met mijn familie op mijn vijftiende naar Nederland gevlucht. In Nederland heb ik psychologie gestudeerd, gewerkt als mensenrechtenactiviste en journaliste en in 2014 heb ik de IMOVE Foundation opgericht. IMOVE bevordert dans en beweging onder vluchtelingenkinderen in Nederland (in Amsterdam, Hoofddorp & Nieuw-Vennep) en Beiroet. Ik geef zelf dansworkshops en leid ook anderen op om workshops te geven.”

Wat inspireerde je om deze dansworkshops te geven?
“Er is vaak weinig aandacht voor de mentale gezondheid en het gevoel van verbinding van vluchtelingen. En als hier wel wat mee wordt gedaan, is dit meestal in de vorm van praatsessies. Ik denk echter dat juist beweging een goed middel is om het gevoel van bevrijding en kracht tot stand te brengen. Als je mensen positieve gevoelens wil laten ervaren, dan moet je de kracht in hun geest én lichaam introduceren.
Dans is dus een perfect middel om meer kracht en verbinding te creëren. Het zorgt ervoor dat je kennis maakt met een nieuwe taal, andere muziek, andere ritme, en een inkijkje krijgt in een andere cultuur. Bovenal zorgt het natuurlijk voor plezier. Dit is vooral ontzettend belangrijk voor inwoners van het vluchtelingenkamp in Beiroet. Ik heb drie jaar in Beiroet gezeten en ben er nog regelmatig. De kinderen daar hebben een groot gebrek aan plezier en activiteiten die hun culturele blik verruimen. Er zijn weinig plezierige activiteiten die met lichamelijke expressie te maken hebben. Een dansworkshop betekent dan zoveel voor hun: ze kunnen zich voor even zich bevrijden van de situatie waarin zij verkeren. Sommige kinderen staan zelfs om 06:00 uur op om van de workshops te genieten.”

Voor welke uitdagingen sta je?
“Ik sta eigenlijk voor twee grote uitdagingen, die vooral betrekking hebben op het vluchtelingenkamp in Beiroet. De eerste uitdaging is veiligheid. In het vluchtelingenkamp is het soms riskant om danslessen te geven, omdat sommige vluchtelingen conservatieve denkwijzen hebben. Dansen in het openbaar is volgens hen een no-go. Daarom focussen de workshops van IMOVE in Beiroet zich niet alleen op dansen, maar ook op yoga, dat ook veel kan doen voor kinderen, maar dan op een andere manier. Zo staat dans minder op de voorgrond. Ten tweede is het nog moeilijk om mensen in het kamp te vinden die de workshops willen uitvoeren. Het veiligheidsgevoel speelt hierbij ook een rol. Gelukkig zijn er ook lokale mensen in de kampen die door de IMOVE workshops de kracht van dans inzien en dit aan kinderen willen doorgeven.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“In Nederland gaan de workshops met de vluchtelingen die nu in Amsterdam, Hoofddorp en Nieuw-Vennep wonen erg goed. Naast de workshops voor vluchtelingen geef ik nu ook lessen aan een veel breder publiek, zoals bij New Metropolis. Omdat de Dabke workshop zo populair is, wil ik graag 1x in de maand een Dabke-workshop laten plaatsvinden in New Metropolis, en misschien ook in de hoofdvesteging van Pakhuis de Zwijger. Zo verbindt dans nog verder!”