De Zwijger spreekt met… Maakplaats 021

Een gesprek met Sacha van Tongeren over de technologie en kennis van de toekomst.
Reageer

Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 staat geblokt in onze agenda’s, dan vindt WeMakeThe.City plaats – het festival dat de stad beter maakt. Vijf dagen lang pakken we, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving op. Op tientallen locaties verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld.

De Zwijger sprak met Sacha van Tongeren, programmamanager van Maakplaats 021, een gezamenlijk initiatief van de OBA, WAAG, Hogeschool van Amsterdam en Pakhuis de Zwijger. In verschillende vestigingen van de OBA zetten de partners makerspaces op waar kinderen uit de buurt hun 21st century skills kunnen ontwikkelen. Tijdens het WeMakeThe.City Festival opent Maakplaats 021 haar deuren in samenwerking met Childpress.org. De maakplaatsen worden tijdelijke buurtredacties en kinderen gaan er als echte reporters aan de slag om een eigen magazine te maken over inspirerende stadgenoten.

Wat is volgens jou de kracht van de stad?
“De OBA bestaat volgend jaar precies 100 jaar. Waar in andere steden buurtvestigingen vaak zijn opgeheven, is het in Amsterdam gelukt om een uitgebreid vestigingennetwerk overeind te houden. Dit heeft de OBA niet alleen voor elkaar gekregen, het is het resultaat van bijzondere allianties. Door een uitgebreid netwerk in de stad en vele samenwerkingen is de OBA niet alleen blijven voortbestaan, maar ook blijven vernieuwen. Uit één van die samenwerkingen is het programma Maakplaats 021 ontstaan. De kracht van de stad is de schat aan samenwerkingsmogelijkheden die er voor het oprapen liggen.”

Welke grote uitdagingen zien jullie als het meest urgent voor de stad?
“Hoe gaan we ervoor zorgen dat toegang tot kennis en leren voor iedereen daadwerkelijk toegankelijk blijft. Twintig jaar geleden is het internet opgericht met het idee om kennis en informatie voor iedereen te ontsluiten, direct en ten alle tijden toegankelijk te maken. Dit is alleen niet helemaal gelukt. Het internet is inmiddels verworden tot een commercieel platform. Daarnaast is de technologie zó complex geworden dat een gemiddeld mens er geen ene bal meer van snapt. Zo zijn er bijvoorbeeld ongelofelijk veel mooie applicaties en toepassingen beschikbaar voor ouderen. Terwijl de gemiddelde oudere helemaal niet weet helemaal dat het bestaat en hoe ermee om te gaan. Er is een groeiende kloof tussen mensen en technologie en dat is een uitdaging. Met het programma Maakplaats 021 proberen we daar iets aan te doen door kinderen spelenderwijs om te leren gaan met nieuwe technologiën en hen de vaardigheden te leren die passen bij deze tijd.”

Hoe dragen jullie als Maakplaats 021 bij aan WeMakeThe.City?
“Tijdens WeMakeThe.City hebben we in alle maakplaatsen in de stad hetzelfde programma. Voor dit programma werken we samen met Childpress. Kinderen uit de buurt kunnen voor een paar dagen een echte reporter worden en samen een magazine maken. Onder begeleiding van Childpress gaan ze als echte journalisten te werk en brengen interessante figuren uit hun eigen buurt in beeld. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.”

Wat inspireert jullie aan het WeMakeThe.City Festival?
“Ik ben vooral heel erg benieuwd wat dit festival teweeg gaat brengen bij bezoekers. Ik hoop dat het lukt om een gevoel van verbondenheid te creëren. Ik vind het heel spannend met wat voor gevoel de mensen uiteindelijk naar huis gaan. Ik hoop dat het alle deelnemende organisaties lukt om te laten zien wat ze allemaal in huis hebben en hoe dat bijdraagt aan een leefbare en levendige stad. Ook hoop ik dat er mooie nieuwe verbindingen gaan ontstaan.”

Wat willen jullie bereiken met het WeMakeThe.City Festival?
“Ik zou het heel mooi vinden als het lukt om de kinderen die naar onze maakplaatsen komen, het gevoel mee te geven ze onderdeel uitmaken van iets groters. Dat ze ervaren dat ze onderdeel zijn van het groeiende netwerk van verschillende maakplaatsen in de stad en van de fantastische club creatieve mensen die zich inspant om mooie programma’s voor ze neer te zetten. Het hoort allemaal bij elkaar en hier kunnen ze gebruik van maken. Nu en later als ze groot zijn.”


WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info!