De Zwijger spreekt met… M-ODE

Mode moet groener en niet alleen for the happy few.
Reageer

Een podium bieden aan getalenteerde mode-ontwerpers en ondernemers – dat willen Iris Ruisch en Peter Leferink. Samen strijden zij voor duurzaam mode-ondernemerschap met M-ODE. Want talentontwikkeling en -educatie zijn de sleutel voor toekomstige generaties. M-ODE is nog maar een aantal maanden actief en zal tijdens het WeMakeThe.City festival hun organisatie kickstarten met verschillende bijzondere evenementen. Hiermee willen zij mode toegankelijk maken voor een breder publiek.

Wat is volgens jou de kracht van de stad?
“Amsterdam heeft een soort voorbeeldfunctie binnen Nederland. Naast dat we ook de hoofdstad zijn gaan we ook op een juiste manier om met diversiteit. Wij zijn niet verbonden aan bepaalde restricties op cultureel niveau. Alles kan, alles mag. We hebben zo’n ontzettende smeltkroes aan culturen en een enorme culturele diversiteit. Dat is ontzettend belangrijk voor ons vakgebied.”

Welke grote uitdagingen zie je als meest urgent voor Amsterdam?
“Waar wij heel erg tegenaan lopen is het textielafvalprobleem. Wij scheiden nog steeds te weinig afval. In Amsterdam worden enorme hoeveelheden textiel bij het restafval gegooid, wat een enorm probleem vormt. Wij kijken naar mogelijkheden voor circulair hergebruik. Ook het rioolwater van Amsterdam is serieus vervuild door textiel. Nu weet ik dat er sinds twee jaar een flinke campagne is gestart vanuit de Gemeente. Maar we zijn er nog lang niet. Ik denk dat daar, het verwerken van textielafval, de grootste uitdaging ligt binnen ons vakgebied.”

Hoe dragen jullie als M-ODE bij aan WeMakeThe.City?
“We hebben op zes locaties events, voornamelijk in Amsterdam West. In West zit ook het meest qua duurzame mode-industrie. Daar zitten de makers en de ateliers die zich echt hard maken voor circulair ondernemen. Zij maken gebruik van bestaande garens, stoffen en kleding voor hergebruik. Het is belangrijk dat we met al deze partners, Wow Ateliers en stadsdeel West, een draagvlak creëren binnen de groene mode-industrie. Wow waarborgt een heel breed stuk creativiteit. Daarnaast werken we samen met Circl en richten we ons met hen op groene mode ondernemers. We hebben allemaal dezelfde ambities. Dit zijn allemaal partners die heel erg aansluiten op onze visie. Het is heel mooi dat onze visie ook vanuit jullie vakgebied stad breed gevoerd kan worden.”

 Zijn er organisaties bij WeMakeThe.City die jullie inspireren?
“Via jullie hebben wij het lijntje met Circl gekregen. We zijn ontzettend dankbaar voor die interactie en die samensmelting. Verder spreekt ROEF festival mij persoonlijk heel erg aan. Amsterdam is een prachtige stad. Het is geweldig om dit vanuit boven te bekijken. Ik heb het idee dat daar weinig aanbod voor is, sinds de A’dam toren is er ineens veel aandacht hiervoor. De stad wordt zo vanuit een ander perspectief benaderd. Over de hele stad en op meer dan 20 daken, dit concept is ijzersterk en past heel goed bij Amsterdam.”

Wat willen jullie bereiken met WeMakeThe.City
“Wat heerst binnen de mode is dat Mode is maar voor de happy few is. Juist door de link met WeMakeThe.City willen wij af van dit idee. Mode is echt breder. Het is mét en vóór de bewoners, voor en met de stad Amsterdam. We willen mode meer laagdrempelig maken en toegankelijk voor een breder publiek, met de aandacht voor duurzaam ondernemen. We willen een stukje bewustwording aan het publiek meegeven en vertellen dat het anders en duurzamer moet en zo niet langer kan.”

WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info!