To make people feel more alive. Dat is de missie van Kevin Groen, procesbegeleider in gedragsverandering en spoken word artiest. Hoe kan je in contact komen met jezelf en zo je identiteit waardevol herdefiniëren? Tijdens het Festival: Samen Tegen Racisme zal Kevin, samen met Sydney en Chidi, een interactieve kunstperformance geven. Hier wordt het publiek uitgedaagd om te reflecteren over gewoontes en denkpatronen rondom vooroordelen en uitsluiting.

Hi Kevin! Wie ben je en wat doe je?
Als beroep ben ik bezig met gedragsverandering, waarvoor bedrijven en organisaties mij kunnen inhuren om dit proces te begeleiden. Daarnaast houd ik me bezig met spoken word, wat inmiddels is uitgegroeid tot meer dan een hobby. In mijn leven is het vraagstuk rondom identiteit altijd een rode draad geweest, mede door het feit dat ik geboren ben in Zuid-Korea, geadopteerd ben en opgroeide in Nederland. Waarom doen we dingen waarvan we weten dat ze slecht zijn en hoe is dit gelinkt aan identiteit? Ik gebruik spoken word onder andere om over dingen te schrijven die mij zowel persoonlijk bezighouden, als maatschappelijk relevant zijn. Racisme, seksisme, huiselijk geweld. Thema’s waar we het niet genoeg over hebben en die vaak niet goed begrepen worden.

Wat is jouw motivatie om dit werk te doen?
Toen mijn zus en ik aankwamen op Schiphol hebben mijn ouders ons een knuffel gegeven. Een bruin konijntje, wat voor mij meer is dan alleen een knuffel. Mijn ouders hoefden mij en mijn zus niet te adopteren, maar deden dit toch, omdat zij vinden dat te veel kinderen in de wereld zonder adoptie geen toekomst hebben. Het was voor hun een bewuste keuze. Dit is voor mij een heel belangrijk aspect. Zij hebben ons een toekomst gegeven die we anders niet hadden gehad. Dit inspireert mij elke dag om na te denken over hoe ik mijn kwaliteiten in kan zetten om een waardevolle bijdrage te leveren, wat zich uit in het werk wat ik nu doe. Mijn knuffel heb ik nog steeds en herinnert mij elke dag aan mijn missie.

Voor wat voor uitdagingen sta je?
De grootste uitdaging voor mij is mentaal en fysiek gezond blijven, omdat ik zoveel met projecten bezig ben waar ik veel waarde in zie. Daarnaast is mijn spoken word aan het groeien en wil ik om die reden overal ‘ja’ op zeggen. Ik merk dat mijn lichaam zegt: “Je bent te hard aan het rennen en je moet jezelf meer tijd geven om weer op te laden.” Ook is mijn werk inherent gelinkt aan hele sterke emoties. Als emoties van anderen loskomen, moet ik genoeg afstand nemen om deze emoties niet te absorberen, maar moet ik wel tegelijkertijd empathie tonen. Dit blijft constant in mijn achterhoofd, waarvoor schrijven ook een vorm van therapie is. Zo kan ik mijn gevoelens in woorden omzetten en zin geven.

Hoe verander jij de wereld?
Als ik een interactie aanga, dan wil ik dat die persoon zich iets meer levendig voelt. Dat kan een emotie zijn op alle vlakken. Een emotie die inspireert, blij, kwaad of verdrietig is. Een emotie waarvan je denkt: ‘Wauw – dit voel ik.’ Ik wil mensen op die manier helpen hun eigen gedrag te veranderen, zodat zij er baat bij hebben en zichzelf kunnen ontplooien. Niet alleen maar op werk, maar ook privé en in het dagelijks leven. Met spoken word wil ik het reflecteren en het nadenken stimuleren om tot nieuwe eigen inzichten te komen. Om vervolgens actie tot verandering te laten ontstaan. Door mensen levendig te laten voelen, wil ik als een ripple effect meer mensen bereiken.

Als opwarmertje: wat verwacht je van het Festival: Samen Tegen Racisme en je interactieve kunstperformance?
Ik verwacht dat het festival heel veel mensen aantrekt die zelf nadenken over racisme en er veel mee bezig zijn. Misschien klinkt dit stom, want je kan denken: ‘Is het niet beter om mensen aan te trekken die er helemaal niet mee bezig zijn?’ Maar juist die groep die progressief en pro equality minded is, maar nog niet alle aspecten, dynamieken en unconscious biases rondom het thema van racisme kent, is belangrijk te bereiken en te mobiliseren. Ik hoop dat we met het festival de stille meerderheid bereiken en aansporen om deel te gaan nemen in alledaagse acties tegen racisme. Met de interactieve kunstperformance wil ik de reflectie die we creëren of stimuleren, omzetten in een gesprek tussen de artiesten en het publiek. Dat is waar ik enorm naar uitkijk en waar de meerwaarde wordt gecreëerd.

Donderdag 21 maart is Kevin Groen aanwezig bij het Festival:Samen Tegen Racisme.
Reserveer je plek hier.

Samengesteld door
Marc Schopman
Stagiair programmamaker De Duurzame Stad