De Zwijger spreekt met… Ingrid Kamerling

Ingrid Kamerling over 'In het hoofd van mijn zusje’ en over kwetsbaarheid in de huidige maatschappij.
Reageer

Ingrid Kamerling is zelfstandig documentairemaakster en psychologe. Vaak gaan haar films over psychologische onderwerpen. Haar één na laatste documentaire gaat over de zelfdoding van haar zus: ‘In het hoofd van mijn zusje’.

Waarom ben je deze documentaire gaan maken?
“Ik vroeg mij steeds af wat er zich in mijn zusje’s hoofd afspeelde. Door me op allerlei manieren in te leven en door veel mensen te spreken, heb ik geprobeerd dat te achterhalen. Ik sprak niet alleen haar vrienden, maar ook mensen die haar niet heel lang kenden en die een belangrijke rol hebben gespeeld op het laatst. Ik stuitte op antwoorden die mij veel zeiden over deze maatschappij en hoe veel jonge mensen in het leven staan. Ik heb toen besloten haar verhaal tot op de bodem uit te zoeken, in de hoop dat het voor andere mensen een waarschuwing kan zijn of inzicht kan geven.”

Hoe bereik je ‘de doelgroep’?
“Afgelopen jaar heeft de documentaire in 25 bioscopen gedraaid en daar hebben we steeds een nagesprek georganiseerd met een psycholoog en ervaringsdeskundigen, mensen die zichzelf in mijn zus herkennen. Daarnaast is de film getoond bij GGZ instellingen, universiteiten en veel professionals hebben hem gezien op conferenties. Op dinsdag 8 mei kunnen mensen met elkaar de documentaire In het hoofd van mijn zusje bekijken en erover napraten bij Pakhuis de Zwijger.”

Wat voor verandering wil je teweeg brengen in de maatschappij?
“Ik hoop dat deze documentaire een wake up call kan zijn, dat mensen zich afvragen: ‘Waar ben ik mee bezig?’ ‘Wil ik hier mee doorgaan?’ ‘Wat vind ik belangrijk?’ Vaak denk je: het valt wel mee en zie je de risico’s niet. Het is goed als mensen zich kwetsbaar kunnen en durven opstellen. Op het moment dat je vertelt hoe het echt met je gaat en wat je bezighoudt, merk je dat je angst om te falen minder wordt. En dat mensen zich kwetsbaarder op durven te stellen naar jou toe en jouw zorgen herkennen.”

Waar kan het gesprek tijdens de avond over gaan?
“Het kan gaan over kwetsbaarheid. Je kwetsbaar opstellen en wat dat oplevert. Eerlijkheid en authenticiteit zijn ook thema’s die in de film voorkomen. Authenticiteit is nu een soort modewoord geworden voor uniekheid. Je eigen karakter, je eigen kledingstijl, hoe definieer je jezelf? En wat zijn je kwaliteiten? Voor mij is authenticiteit eerlijkheid, oprechtheid en puurheid.”

Dinsdag 8 mei de negende Millennials Matter: In het hoofd van mijn zusje. De documentaire en een nagesprek in de #trueselfie-weken: Hoe ga je om met sombere gevoelens in onze prestatiemaatschappij? Reserveer hier een plekje!