De Zwijger spreekt met… HALAL

Olivia Sophie van Leeuwen over verbindende films met lef, aandacht en creativiteit.
Reageer

HALAL is een film productiehuis dat zich richt op zich zowel documentaires, speelfilms, commercials en fotografie. Met HALAL docs maken ze documentaires over uiteenlopende, aansprekende onderwerpen die toegankelijk zijn voor een groot publiek. Artistieke vorm is hierbij van groot belang. Films met lef, aandacht en creativiteit.
De Zwijger spreekt met Olivia Sophie van Leeuwen; partner, producer en hoofd van de documentaire afdeling van HALAL.

Wat zijn de drijfveren van HALAL docs?
“We willen vooral hele mooie dingen maken! De maatschappelijke kant van documentaires interesseert ons en dit willen we combineren met een nadruk op het filmische aspect. Uiteindelijk hebben al onze films een sociologische of psychologische inslag. We lijken meer op elkaar dan we denken. Ik wil dat onze films verbinden.”

Wat betekent Pakhuis de Zwijger voor HALAL?
“Pakhuis de Zwijger is voor ons een heel leuke partij om mee samen te werken. Met hun programmamakers organiseren we speciale avonden rondom onze documentaires. Dit zijn voor ons absolute hoogtepunten. Onze films worden dan verweven met een verdiepingsprogramma. Ik gloei altijd van trots als onze regisseurs op het podium in gesprek gaan met mensen in de zaal, deskundigen of hoofdpersonen uit de film. Ik ben elke keer opnieuw onder de indruk van de veelzijdige en goed georganiseerde avonden die Ewa Scheifes met haar team neer zet. Wat ook een heerlijke bijkomstigheid is: de avonden zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Was er maar een Pakhuis de Zwijger in elke stad in Nederland!”

Wat wil HALAL docs agenderen?
“We zouden nog meer van dit soort mooie avonden in Pakhuis de Zwijger willen organiseren. Ik zou iedereen willen aanraden om vaker naar Pakhuis de Zwijger te gaan.”

Noem een moment dat Pakhuis de Zwijger jou iets heeft geleerd.
“Ik vind het ontroerend om te zien hoe de zaal steeds vol zit met totaal verschillend publiek. Juist doordat er een inhoudelijke avond wordt gemaakt rondom de filmvertoning, komen er mensen op af die zich verbonden voelen met het onderwerp. Ik vond de speciale Pakhuis avond met de vertoning van A Stranger Came to Town (Thomas Vroege) heel bijzonder. De film gaat over de tragedie in Aleppo, Syrië. Het was bijzonder om te zien wat er gebeurde na zo’n heftige film toen de regisseur en een van de hoofdpersonen in gesprek gingen met het publiek. De film vertelt het verhaal vanuit een heel menselijk perspectief. Dat breekt iets open bij mensen. Na afloop kwam er een jong, Syrisch meisje naar ons toe. Ze vertelde dat ze nog nooit zo geraakt was door een film en dat ze ‘m aan iedereen wilde laten zien zodat ze beter zouden begrijpen waar ze vandaan komt. Dat betekent veel voor ons. Films kunnen verbindend werken, op een bepaalde manier zelfs helend. Andere hoogtepunten tijdens HALAL X PDZ present waren het optreden van theatergezelschap A Lost Project als reactie op onze film Independent Boy (Vincent Boy Kars). Of toen de hoofdpersonen van Genderbende (Sophie Dros) de zaal volledig inpakte met hun charmes. Avonden die ik niet snel vergeet.”

Liggen er nog mooie projecten in het verschiet met Pakhuis de Zwijger?
“Absoluut! 30 maart is er de speciale vertoning van de documentaire Jolene (Elza Jo). Jolene is een jonge vrouw die haar geld verdient met werk achter de bar in een stripclub, voetbalhooligans haar familie noemt en keuzes heeft gemaakt die haar blijven achtervolgen. Maar ze heeft een plan. Ze gaat psychologie studeren. Een heerlijke film. Ik raad iedereen aan om te komen, vrijdag 30 maart om 20:00 in Pakhuis de Zwijger!”

Vrijdag 30 maart de vierde HALAL X PDZ present met dit keer de documentaire Jolene. Reserveer hier een plekje!