De Zwijger spreekt met… GROW Festival

Een gesprek met Maarten Hupkes, oprichter van GROW Festival over duurzaam bubbelen in een bubbelbad en hip-hop.
Reageer

Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 staat geblokt in onze agenda’s, dan vindt WeMakeThe.City plaats – het festival dat de stad beter maakt. Vijf dagen lang pakken we, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving op. Op tientallen locaties verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld. De Zwijger sprak met Maarten Hupkes van GROW Festival. Het GROW festival is op 23 juni in Almere en is ook onderdeel van het WeMakeThe.City.

Wat is de kracht van de stad?
“In de stad ontmoet je mensen die samenkomen om hun dromen te verwezenlijken, om verder te kijken dan hun neus lang is. Ideeën komen en gaan in rap tempo. Het levenstempo is er hoog – veel hoger dan het platteland, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Zie het als een laboratorium waar continu gewerkt wordt aan vooruitgang en verandering. Dat broeierige inspireert mij.”

Welke grote uitdagingen zien jullie als het meest urgent voor de stad?
“Heel veel mensen weten wel dat ze duurzamer moeten gaan handelen, maar doen dat nog niet. Iedereen weet dat ze anders moeten inkopen, minder vlees moeten eten en ga zo maar door. Hoe kun je mensen toch zover krijgen die stap wel te zetten? Dat wijzende vingertje kennen we inmiddels wel. Ik vind het veel interessanter hoe je mensen op een positieve manier kan beïnvloeden. Ik ben er van overtuigd dat je dat kunt doen door de oplossingen dichtbij en laagdrempelig aan te bieden, bijvoorbeeld op festivals. Zo breng je mensen op een leuke manier in contact met mogelijke duurzame oplossingen.

Dit doen we nu met GROW festivalHet festival combineert een goede Hip-Hop en urban line-up met een duurzaamheidsprogramma. Een soort NEMO voor volwassenen. Vorig jaar kon je bijvoorbeeld bubbelen op een biomeiler. Say what? Een biomeiler is een hele grote GFT-hoop waar een spiraal in zit die warmte opslaat. Deze warmte werd gebruik om het bubbelbad te verwarmen. Zo vertel je op een toffe en aansprekende manier aan je publiek dat er ook andere manieren zijn om energie op te wekken.”

Hoe dragen jullie bij aan WeMakeThe.City?
GROW is onderdeel van WeMakeThe.City. Je kan na aanschaf van je Festivalpas een ticket met korting kopen voor GROW. Aangezien het festival plaatsvindt op een onbewoond eiland, doen we er ook een busreis voor je bij. GROW draagt net als ROEF Festival bij aan WeMakeThe.City door muziek te combineren met duurzaamheid.”

Welke andere organisatie op WeMakeThe.City inspireert jullie?
De Smart Mobility Expo op het Gustav Mahlerplein. Hier ontdek je de toekomst van vervoer. Nooit gedacht dat ik dat zo interessant zou vinden, maar nu ik er middenin zit vind ik het echt fantastisch! Tijdens de expo kan je bijvoorbeeld Nuna bewonderen: deze supersonische zonneauto van het Nuon Solar Team, werd kampioen in de World Solar Challenge.”

Wat willen jullie bereiken met WeMakeThe.City?
We willen met GROW festival graag laten zien dat er ook buiten Amsterdam veel spannends gebeurt. GROW festival vindt namelijk plaats in Almere. Op een heel mooi onbewoond eiland wat de komende jaren ontwikkeld wordt als duurzame broedplaats van Urban Greeners.”

WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info!