De Zwijger spreekt met… De Ceuvel

Over duurzaamheid en de kracht van enthousiasme
Reageer

De Ceuvel is een Clean Tech Playground op een voormalige scheepswerf  in Amsterdam Noord. Een creatieve broedplaats en kantoorpark waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Net als Pakhuis de Zwijger is het een plek die zich bezighoudt met stedelijke vraagstukken vanuit een andere invalshoek. Jan van Pakhuis de Zwijger gaat regelmatig langs op de Ceuvel om samen te praten over de inhoudelijke programmering. De Ceuvel is een plek waar je het naar je het naar je zin kan hebben onder het genot van een biertje, maar waar je tegelijkertijd op een creatieve en leuke manier heel veel kan leren over duurzaamheid. Een interview met Joey Hodde, een van de medeoprichters van Café de Ceuvel.

Wat zijn de drijfveren van jullie organisatie?
“Onze achtergrond ligt allemaal in Future Planet Studies, daar leer je over alle dingen die er mis gaan in de wereld; zeespiegelstijging, oceaanverzuring etc. Daar word je in toenemende mate gefrustreerd van. Voor ons is Café de Ceuvel een hele vette plek, al deze problemen zijn daar ook aanwezig, maar in het klein en we kunnen er mee aan de slag. Op kleine schaal oplossingen bedenken. Daarnaast willen we met ons café ook een zo’n fijn mogelijke plek creëren waar je het naar je zin kunt hebben en waar je kan leren over de vraagstukken waar we ons op het terrein mee bezig houden.”

Wat betekent Pakhuis de Zwijger voor jullie?
“Pakhuis de Zwijger is een van de weinige plekken in Amsterdam waar de kans heel groot is dat je na een avondprogramma vol energie zit. Er werken veel bekwame mensen die hele inhoudelijk sterke programma’s maken, die weten wie er uitgenodigd moet worden. Na zo’n avond loopt je hoofd over van ideeën, inspiratie en nieuwe connecties. Ik vind het heel bijzonder dat er zo’n plek bestaat als Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Ik heb er echt heel veel bewondering voor. En ook voor de Ceuvel, het is een plek waar je je kennis kan delen. De lessen die worden opgedaan kunnen we delen met een groter publiek. Ook vervult Pakhuis de Zwijger een belangrijke netwerkfunctie waar wij van de Ceuvel dankbaar gebruik van maken.”

Wat willen De Ceuvel agenderen?
“Ten eerste natuurlijk een vuist maken voor alternatieve stedelijke ontwikkeling. Onderzoeken wat de waarde is geweest van dit soort projecten. Het belang laten zien van dit soort plekken om reuring te brengen en nieuwe ideeën in de stad te ontwikkelen in plaats van de hele stad dicht te gooien met nieuwbouw. Mensen meer zelfbeschikking geven over waar het heen gaat met de stad. Zelf mensen de ruimte geven om aan de stad te bouwen en dit niet te laten afhangen van grote investeerders of projectontwikkelaars. Ook met ons model, een stad in het klein, willen we mensen inspireren om op een andere manier na te denken over hoe we de wereld inrichten.”

Noem een moment dat Pakhuis de Zwijger jou iets heeft geleerd.
“Van Pakhuis de Zwijger heb ik geleerd niet bang te zijn om vragen te stellen, en dat je met enthousiasme echt heel ver kan komen. Er komen veel mensen die vet veel van dingen af weten waar je een beetje tegenop kijkt. Toch is de sfeer er in Pakhuis de Zwijger er heel erg naar dat je samen iets aan kan gaan, een connectie maken of samen op een nieuw idee broeden.”

Liggen er nog mooie projecten met Pakhuis de Zwijger in het verschiet?
“Er is niet direct iets in de maak, wel zijn er een paar dingen die we graag zouden willen doen. De lessen die we hebben geleerd vanuit de Biogasboot, daar willen we eigenlijk ook nog wel iets mee doen met de Gemeente of de Gemeentedienst. Het is absurd dat we een jaar fulltime bezig zijn geweest om een vergunning te krijgen. Heel veel dingen die tegen worden gehouden door stomme suffe regeltjes die niet meer van deze tijd zijn. Op heel veel gebieden denk ik dat het goed is als er meer ruimte wordt gegeven om dit soort initiatieven bespreekbaar te maken.”