De Zwijger spreekt met … BYCS

Folkert Lodewijks over de leefbare stad, waarin we gewoon lekker moeten gaan fietsen.
Reageer

BYCS promoot fietsen en de fietscultuur wereldwijd. Hun doel: 50by30. In 2030 willen ze dat 50% van alle ritten in steden op de fiets plaatsvindt. Meer mensen op de fiets, gezondere steden, gezondere mensen. BYCS promoot de fiets door middel van talloze projecten. Ze werken in opdracht (zowel van overheden als commerciële opdrachtgevers) maar ze ontwikkelen ook veel eigen projecten. In Nederland maar ook zeker in de rest van de wereld. Zo hebben ze inmiddels als in zo’n 15 steden wereldwijd fietsburgemeesters aangesteld. Zij zijn de aanjagers van de fietscultuur. Volgens Folkert Lodewijks, programmamaker en projectmanager van BYCS, moeten we gewoon lekker op de fiets en de stad weer leefbaar maken. 


Wat is de kracht van de stad?
“De stad loopt op het gebied van innovatie en andere ontwikkelingen vaak voorop ten opzichte van het platteland. Steden worden ook steeds groter en er komen steeds meer mensen wonen. De stad wordt dus steeds belangrijker. Het is een groot collectief van verschillende soorten mensen die met elkaar leven en elkaar moeten verdragen. We moeten met elkaar zorgen dat de stad leefbaar blijft. Het menselijke aspect is namelijk de kracht van de stad.”

Welke grote uitdagingen zien jullie als het meest urgent voor de stad?
“Bereikbaarheid en leefbaarheid zijn heel belangrijk. Binnen mobiliteit wordt er veel geïnnoveerd op het gebied van technologie. Veel bedrijven investeren in smart mobility, in zelfrijdende en elektrische voertuigen. Wij vinden ruimte voor mensen in de stad juist belangrijk. Iedereen in zelfrijdende auto’s in de file is volgens ons niet het toekomstbeeld waar je achter moet staan. Dan kun je beter de fiets pakken. Wij geloven dat fietsen steden kunnen transformeren en dat steden de wereld veranderen! Niet in elke grote stad is de fiets de enige oplossing natuurlijk. Sommige steden zijn te groot om op de fiets van punt A naar B te komen. Maar als je een slimme combinatie maakt met het OV, dan is er heel veel mogelijk. Innovatie zit in technologie, maar het zit ook in menselijkheid. Die menselijkheid is er al, maar kan nog meer aanwezig zijn. Het lijkt mij beter voor de stad om contact en interactie met elkaar te hebben in plaats van allemaal afgescheiden van elkaar in bakjes op je scherm te kijken.”

Hoe dragen jullie bij aan WeMakeThe.City?
“De Bicycle Architecture Biënnale wordt onderdeel van de Mobility Expo, die van woensdag 20 t/m zondag 24 juni te zien zal zijn. In de fietsenstalling onder het Mahlerplein komt een expositie over fietsarchitectuur, waarin fietsen wordt gekoppeld aan stedenbouw en architectuur.
Donderdag 21 juni geven we tijdens de Metropolitan Mobility Conference in onze eigen kas op het Mahlerplein een presentatie over hoe wij de toekomstige stad zien: Where can the bicycle take us? Welke rol zou de fiets in de stad van de toekomst moeten hebben?
Vrijdag 22 juni is er een sessie over de rol van de fiets binnen logistieke hubs in CIRCL. BYCS organiseert ook een fietsrit op zaterdag 23 juni, van Noord naar Zuid en van Zuid naar Noord: We Bike the City. Met een kleine knipoog naar de Noord/Zuidlijn die dan nog net niet rijdt. Noord en Zuid zijn ook bijna twee tegenpolen qua gebieden. De NDSM-werf aan de ene kant en de Zuidas aan de andere. De Zuidas is het bedrijvengebied waar grote corporates zitten, mensen in pak en het grote geld. En NDSM is veel meer een bottum-up gebied en van oudsher een havengebied. Het ziet er qua architectuur anders uit en de cultuur van die twee stukken in de stad is heel verschillend. Wij verbinden die twee tegenpolen met elkaar met een fietstocht door de hele stad.
Daarnaast hebben we een wedstrijd georganiseerd op basisscholen in Amsterdam om fietshelden te vinden en een Junior Fietsburgemeester te kiezen. Dat is een initiatief van de huidige fietsburgemeester van Amsterdam, Katelijne Boerma, in samenwerking met ons. Kinderen hebben zelf ideeën over fietsen en willen daar ook mee bezig zijn. Zondag 24 juni verkiezen we een Junior Fietsburgemeester die Kathelijne gaat assisteren in haar taken. Ook organiseren we dan een ideeënwedstrijd voor kinderen over fietsinnovatie.”

Welke andere organisatie op het festival inspireert jullie?
“Pakhuis de Zwijger zelf. Zonder Pakhuis was WeMakeThe.City er nooit geweest. De verbindende rol die Pakhuis heeft binnen al die verschillende thema’s in de stad, maar ook de verbindende rol voor alle mensen die iets doen in de stad, is heel belangrijk geweest de afgelopen jaren. Dat is voor ons super inspirerend! Wij zijn ook van het verbinden en samen de stad verbeteren. Pakhuis neemt daar een leidende rol in.”

Wat willen jullie bereiken met WeMakeThe.City?
“Wij hopen dat we als onderdeel van het geheel mensen van zowel buiten als binnen de stad kunnen inspireren. De fietsroute langs allerlei inspirerende plekken is voor de Amsterdammer en ook voor de toerist. We willen juist laten zien wat voor interessante dingen er allemaal gebeuren in de stad, samen met alle partijen die meedoen aan WeMakeThe.City. En vooral veel bezoekers inspireren!”

WeMakeThe.City, het festival dat steden beter maakt, vindt plaats van woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 in Metropoolregio Amsterdam. Meer info vind je hier!