De robot de baas?

WRR-Verkenning suggereert dat robotisering minder banen zal kosten dan gevreesd
Reageer

Nemen robots in de toekomst onze banen over? Het is een veelgehoorde angst in tijden van snelle technologische ontwikkeling, waarin bovendien steeds meer menselijke taken geautomatiseerd worden. Gister vond in Pakhuis de Zwijger in samenwerking met de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid het programma De Robot de Baas plaats, waarin de 31e WRR-Verkenning werd gepresenteerd, getiteld De robot de baas. De toekomst van werk in het tweede machinetijdperk. In de verkenning, uitgegeven in boekvorm, gaan technologiedeskundigen, economen en andere wetenschappers in op de vraag wat de betekenis van robotisering en digitalisering zal zijn voor de toekomst van werk.

Martin Ford, met zijn boek The Rise of the Robots onlangs verkozen tot winnaar van de Business Book Award van Financial Times en McKinsey, was ook aanwezig, evenals minister Lodewijk Asscher en diverse auteurs van de WRR-Verkenning.

Volgens de auteurs van de WRR-Verkenning is het mogelijk de robot de baas te blijven met een ‘inclusieve robotagenda’ die zich richt op het bevorderen van complementariteit tussen mens en machine, met aandacht voor co-creatie, scholing, de kwaliteit van werk en nieuwe verdelingsvraagstukken.

Bekijk hier het gehele programma terug: