Composteilanden voor afval

Wat als een stad meer afval produceert dan het kan verwerken, en meer inwoners heeft dan ruimte? The Green Loop biedt uitkomst: een enorm composteiland.
Reageer

New York produceert ieder jaar meer dan 14 miljoen ton afval en dat moet allemaal buiten de stad worden gestort. Dit afval transporteren kost jaarlijks meer dan 300 miljoen dollar en levert bovendien geluidsoverlast en uitstoot van broeikasgassen op.

Architectenbureau Present bedacht een oplossing: The Green Loop, een kunstmatig eiland dat afval omzet in rijke compost. Door op meerdere plekken in de stad Green Loops te plaatsen, wordt de afstand die het afval aflegt enorm ingekort. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu en geeft minder overlast voor bewoners. Bovendien wordt het afval over een netwerk van eilanden verdeeld in plaats van dat het naar één of twee overbelaste stortplaatsen gaat, zoals nu nog het geval is. Elke wijk neemt zo de verantwoordelijkheid voor zijn eigen afval.

Een Green Loops bestaan uit meerdere lagen. De afvalverwerking gebeurt op straatniveau. Daarboven komen parken. Steigers verbinden de groene oases aan het vasteland. Samen zorgen de parken voor 50 hectare extra groen in de stad, met genoeg ruimte voor recreatie: van fietspaden tot buurttuinen en van barbecuen in de zomer tot langlaufen in de winter. Geen overbodige luxe in de overvolle stad.

Het architectenbureau bedacht The Green Loop in het kader van Vision 2020, een tienjarenplan met als doel een bruisende plek te maken van de 840 km waterkant van New York. The Green Loop is vooralsnog slechts een concept.