Best of the Web: Street Debater

Wat móet je deze maand gezien hebben?
Reageer

Naast een toffe line-up aan creatieve gasten, tonen de programmamakers van What’s Up? je iedere editie het beste (of slechtste) wat ze deze maand online voorbij hebben zien komen. Voor welke muziektrack moet je echt even vijf minuten tijd vrijmaken? Welke docu is het waard het filmhuis voor in te duiken? En welke creatieve uitspattingen biedt het wereldwijde web ons nog meer?

Deze editie: Street Debater. ‘Designing a social alternative to begging’, dat is wat de Japanse design researcher Tomo Kihara wilde bieden nadat hij in Amsterdam in gesprek raakte met een dakloze man die hem op straat CD’s probeerde te verkopen. Tomo besloot hem te helpen met de verkoop, en aan het einde van de dag hadden ze voor slechts 4 euro aan CD’s verkocht. Bedelen levert gemiddeld meer op, vertelde zijn nieuwe vriend hem. Maar dakloos of niet, voor bedelen moet je flink wat schroom opzij zetten. ‘Hillary of Trump?’, ‘meer immigranten of minder?’ – met Street Debater ga je een mooi gesprek over een actueel topic aan met een vreemde die beslist met de portemonnee. Na een aantal dagen testen was de gemiddelde opbrengst 15 euro per uur en stopten er maar liefst 12,5 personen per uur voor een vriendelijk praatje.

I beg for money if I’m desperate. It gets you more money than selling a CD. But CD’s at least don’t make me feel like a pile of shit on the streets.

Tomo Kihara woont en werkt nu in Amsterdam. Op 10 januari vertelt hij over Street Debater en ander projecten tijdens What’s Up? #102.