Beeldverslag Amsterdam 750 jaar – nog acht jaar te gaan

De feestelijke viering van de verjaardag van Amsterdam met o.a. Antoin Deul.
Reageer

Op vrijdag 27 oktober vierden we de verjaardag van Amsterdam en keken we vast vooruit naar het 750-jarige jubileum van de stad in 2025. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; zo’n verjaardag vraagt om goede ideeën! Vorig jaar ontstond hier de Club van 750; een initiatief om samen met Amsterdamse projecten de 750ste verjaardag van de stad tot een groot succes te maken. Dit jaar stonden verschillende van die projecten op het podium voor een update en gaf Antoin Deul de Amsterdam 750 lezing. Kijk mee naar het beeldverslag van de avond.

In pitches en gesprekken kwamen verschillende inspirerende ideeën aan bod voor een groenere, duurzamere en talentvollere stad met verhalen die door alle Amsterdammers worden gesteund.

De lezing werd dit jaar gehouden door Antoin Deul, directeur van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en de Black Achievement Month. Hij kondigde een nieuwe renaissance aan en eindigde zijn lezing met:

Hoe mooi zou het zijn als we onze eigen Amsterdamse renaissance vormgeven met een iconisch museum? Een plek waar onze pijnlijke geschiedenis wordt gedeeld en verwoord. Een plek van healing en hoop waar alle Amsterdammers en Nederlanders thuiskomen en zich in de ander gaan herkennen. Kortom, een plek die symbool zal staan voor Amsterdamse vrijheid en inclusiviteit.

De Club van 750 bevroeg de vijf grootste politieke partijen over hun plannen voor de viering van Amsterdam 750 jaar. De politici waren het er unaniem over eens dat er geld vrij moet worden gemaakt om dit feest groots aan te pakken en vooral lokale initiatieven te steunen. Met deze motie-in-wording sloten we Amsterdams’ 742e verjaardag positief af. Nog acht jaar te gaan…